Hete bliksem met eendenborstfilet, gedroogde serranoham en appelstroopsaus

Hete bliksem is een gerecht uit mijn jeugd, en niet alleen mijn lievelingsgerecht, maar ook mijn vriendinnetjes die bleven eten waren er dol op, net als later mijn eigen kinderen. De combinatie met eendenborstfilet met Chinese 5-kruidenpoeder, gedroogde serranoham en saus van appelstroop maakt het tot een subliem gerecht.
Het is trouwens ook een mooi eenvoudig gerecht in een kerstmenu.  Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met (biologische)speklapjes eten, of Vega met vegetarische worstjes.
Het lijkt best een ruime hoeveelheid aardappelen, maar de appelmoes die je erdoor doet heeft weinig massa, dus je hebt die hoeveelheid echt wel nodig.

Je hebt nodig voor 4 personen:
Voor de hete bliksem:
1500 gram kruimige aardappels geschild en in stukken (eigenheimers bijvoorbeeld)
1 1/4 kilo goudrenetten geschild en in grove stukken
40 gram bruine suiker
25 gram roomboter
peper en zout

Voor de eendenborst met saus van appelstroop:
500 gram eendenborstfilets
Chinese 5-kruiden poeder
2 el appelstroop
11/2 dl kippenbouillon
20 gram koude roomboter
4 plakken gedroogde serranoham (60 minuten laten drogen in een oven van 110 graden) (doe er meer je kunt ze in een afgesloten bakje bewaren)

Bereiding: kook de aardappels in 25 minuten gaar. Zet wanneer de aardappels koken de appels op met een klein laagje water en laat in 15 minuten op matig vuur tot appelmoes koken. Roer er de suiker doorheen, wanneer je het te zuur vind doe je er wat meer suiker door. Intussen kerf je het vel van de eendenborst kruislings in, smeert ze aan weerskanten in met niet te zuinig Chinese kruidenpoeder, en bak je de eendenborst(en) op de velkant gedurende 7 minuten op matig hoog vuur, draai de eendenborst(en) om en bak de andere kant 4 minuten. Bestrooi met zout en houd warm onder aluminiumfolie. Giet 3/4 van het bakvet weg en doe twee el appelstroop bij de rest van het vet in de pan, giet er de kippenbouillon bij en laat op matig vuur wat inkoken. Proef of de saus lekker hartig op smaak is, breng anders nog wat op smaak met een stukje kippenbouillon-poeder. Giet de gare aardappels af en stamp ze fijn met de appelmoes en de boter. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de eendenborstfilets in schuine niet al te dikke plakken. Verdeel de hete bliksem over vier borden. Verdeel er de plakken eendenborstfilets over en schenk er wat van de appelstroopsaus over.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.