‘Koude Preitaart’

Ik maakte een koude preitaart uit het ‘Vegatopiakookboek’, lekker als lunch, of voor mee in je lunchtrommel naar werk of school. Bovendien kun je er je restjes kaas in kwijt, een mooi staaltje van restverwerking. Ik gebruikte er 30+ belegen kaas van de kaasboer voor, daar had ik nog wat stukken van liggen zodat ik mooi aan de 200 gram geraspte kaas kwam.
Ik maakte er een salade bij van knolselderij, blauwe druiven en bosui met een lekkere dressing. Deze kan overigens ook heel goed samen met de quiche in een bakje mee naar werk of school

nodig voor een taart voor 4 personen:
4 blaadjes bladerdeeg
250 g prei (wat je overhoudt na verwijderen groen en blad)
1 el boter + extra voor invetten
1 tl balsamico-azijn
1/2 groentebouillontablet (ik deed 1/4 blokje omdat ik t anders te zout vindt in combinatie met de kaas)
1 el bloem
1 tl tomatenpuree
1 tl tijm
1 tl oregano
peper
4 eieren
200 g geraspte belegen kaas

lage bakvorm van ca 26 cm doorsnede

bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden en laat het bladerdeeg ontdooien. Vet de bakvorm in met boter. Haal het kontje en de donkergroene bovenkant van de prei en verwijder ook de harde buitenste bladeren. Snijd het wit en lichtgroen in halve ringen en was goed. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak de prei 5 minuten op laag vuur. Voeg de balsamico en het verkruimelde stukje bouillonblokje toe en roer 1 minuut door. Voeg daarna de bloem toe en bak nog 1-2 minuten tot de bloem opgenomen is door het preimengsel. Voeg tomatenpuree, tijm, oregano en wat peper toe, roer door en zet het vuur uit. Kluts de eieren in een kom en meng met de geraspte kaas. Leg de plakjes bladerdeeg, als ze grotendeels ontdooid zijn, op elkaar. Rol ze, met behulp van een beetje bloem op je werkblad, uit tot een lap die de bodem en de randen van de vorm bedekt. Leg het deeg in de vorm. Meng de prei met het eimengsel en verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem. Bak de taart op het middelste rooster in ca 30 minuten (ik deed 35 minuten) gaar. Laat de taart enkele uren afkoelen of snijd hem pas de volgende dag aan. Serveer met een selderijsalade of een groene salade met noten en paprika.
Ik maakte er een salade bij van knolselderij, bosui en blauwe druiven met als dressing wat mayonaise, crème fraiche en citroensap

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.