Pasta alla Norma volgens Ottolenghi

Ik bladerde afgelopen zaterdag in een boekhandel door het kookboek ‘Simpel’ van Ottolenghi en mij viel meteen onderstaand recept op. Dit kookboek wordt in ieder geval een zeer gewenst kerstcadeautje. Ik heb het goed onthouden volgens mij, want zoals het alle recepten in dit boek betreft, bevatten de recepten niet veel ingrediënten en zijn zogezegd simpel om te maken. Ik maakte het met een bakje verse tomatenbasis van de lidl, gemaakt van tomaten die niet meer zo mooi zijn (verspil-mij-nietjes), heerlijk van smaak en gemaakt met alleen tomaat.
In plaats van gruyèrekaas gebruikte ik parmezaanse kaas, ook gebruikte ik daar meer van. In plaats van 2 blik roma-tomaten à 400 ml, gebruikte ik 400 ml tomatenpulp. In dit geval de verspil-mij-nietjes van Lidl. Het is dus niet helemaal volgens het originele recept.
Wanneer je het graag met vlees eet, zou ik er gehaktballetjes bij serveren.

nodig voor 4 personen:
voor de geroosterde aubergine-plakken:
1 kilo aubergines in plakken van 1 cm gesneden
olijfolie om de plakken mee in te kwasten
peper en zout
1 vel bakpapier

voor de tomatensaus:
3 el olijfolie extra vergine
5 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
1-2 milde gedroogde chilipepers verpulverd
1 bak tomaten-basis ( verspil-mij-nietjes lidl) of 1 blik van 400 g Mutti tomatenpulp (ah)
5 takjes verse oregano of 1 tl gedroogde oregano
1 tl suiker
verse basilicum, flinke hand gesneden basilicum
125 g zelf geraspte parmezaanse kaas
zout en zwarte peper
4 el olijfolie extra vergine

Verhit de oven tot 225 °C.

bereiding aubergines: vet de plakken aubergines in met olijfolie en bestrooi met zout en maal er flink peper over. Verdeel over de bakplaat en bak in twee porties in een oven van 225 graden gedurende 30 minuten. (Met elkaar ben je dus een uur kwijt, of je moet twee bakplaten kwijt kunnen in je oven).

bereiding tomatensaus, tien minuten voor einde roostertijd aubergine-plakken: bak de knoflookplakjes gedurende vijf minuten op hoog vuur mooi bruin in de olie. Doe er dan de basis-bak tomatensaus door, of het blik tomatenpulp en de oregano en laat tien minuten zachtjes pruttelen. Op he5 allerlaatst gaat de gehakte basilicum doorheen.
Kook intussen ook de spaghetti el dente.
Giet de gare spaghetti af en vermeng met de saus. Roer er dan op het vuur de geroosterde aubergine-plakken doorheen en 1/3 van de geraspte kaas.

serveren: giet het kokende water uit de borden en verdeel er de hete spaghetti met aubergines over. Verdeel er nog per bord een el olijfolie extra vergine olijfolie over en garneer met nog wat basilicum.

Bron: ‘Simpel’van Ottolenghi

Maak het ook eens voor de lunch, of lichte maaltijd, en eet er dan een half (oer)broodje bij

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.