Deze pasta alla Norma volgens Ottolenghi, de naam zegt het eigenlijk al, komt uit het kookboek ‘Simpel’ van Ottolenghi. De recepten in het boek bevatten niet veel ingrediënten en zijn zogezegd simpel om te maken. Ik maakte onderstaand recept met een bakje verse tomatenbasis van de lidl, gemaakt van tomaten die niet meer zo mooi zijn (verspil-mij-nietjes), heerlijk van smaak en gemaakt met alleen tomaat.
In plaats van gruyèrekaas gebruikte ik parmezaanse kaas, ook gebruikte ik daar meer van. Je kunt de aubergine overigens ook gewoon in blokjes snijden en dan roosteren in de oven, dan kun je ook wat meer op je bakplaat kwijt.
Voor meer pastagerechten, neem hier eens een kijkje.
Wil je weten welke kruiden Ottolenghi zoal gebuikt in de keuken? Daarvoor kun je hier terecht.
je hebt nodig voor 4 personen:
voor de geroosterde aubergine-plakken:
1 kilo tot 1200 gram aubergines in plakken van 1 cm gesneden, of blokjes
olijfolie om de plakken mee in te kwasten
peper en zout
1 vel bakpapier
voor de tomatensaus:
3 el olijfolie extra vergine
5 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
1-2 milde gedroogde chilipepers verpulverd
1 bak tomaten-basis van 400 gram ( verspil-mij-nietjes lidl) of 1 blik van 400 g Mutti tomatenpulp (ah)
5 takjes verse oregano of 1 tl gedroogde oregano
verse basilicum, flinke hand gesneden basilicum
125 g zelf geraspte parmezaanse kaas
zout en zwarte peper
4 el olijfolie extra vergine
optioneel: tl suiker
Verhit de oven tot 200 °C.
bereiding aubergines: vet de plakken aubergines in met olijfolie en bestrooi met zout en maal er flink peper over. Verdeel over de bakplaat en bak in twee porties in een oven van 200 graden gedurende 30 minuten. (Met elkaar ben je dus een uur kwijt, of je moet twee bakplaten kwijt kunnen in je oven).
Een simpele oplossing is de aubergines in blokjes (niet al te klein) over de bakplaat te verdelen en dan bedruppelen met de olijfolie. De baktijd daarvan is gelijk.
bereiding tomatensaus: tien minuten voor einde roostertijd aubergine-plakken: bak de knoflookplakjes gedurende vijf minuten op hoog vuur mooi bruin in de olie. Doe er dan de basis-bak tomatensaus door, of het blik tomatenpulp en de oregano en laat tien minuten zachtjes pruttelen. Op het allerlaatst gaat de gesneden basilicum doorheen.
Kook intussen ook de spaghetti el dente.
Giet de gare spaghetti af en vermeng met de saus. Roer er dan op het vuur de geroosterde aubergine-plakken doorheen en 1/3 van de geraspte kaas.
serveren: giet het kokende water uit de borden en verdeel er de hete spaghetti met aubergines over. Verdeel er nog per bord een el olijfolie extra vergine olijfolie over en garneer met nog wat basilicum.
Bron: ‘Simpel’van Ottolenghi
Maak het ook eens voor de lunch, of lichte maaltijd, en eet er dan een half (oer)broodje bij