Stamna, het originele Griekse recept

Stamna, het stond als speciaal aanbevolen gerecht op de kaart bij restaurant ‘Seebreeze’,in Agios Gordios op Corfu, dus dat wilden wij wel eens avonturen. Er bleek niks over gelogen, het was een waanzinnig lekker stoofgerecht. Dat ik dat thuis ook graag wilde maken, zal jullie niet verbazen. De groenten en aardappels in dit gerecht waren geroosterd, dus heb ik die eerst in de oven geroosterd alvorens ze bij de stoofschotel te voegen. Ik ben trots op het resultaat, en zal vaak bij ons op tafel komen. Het is makkelijk voor te bereiden en zowel geschikt op zomerse- als winterse dagen.
Dit is het originele Griekse recept voor stamna, wat ik heb aangevuld met zoet gebakken uien en in de oven geroosterde groenten.
Je houdt ongetwijfeld over, er gaat veel groenten in, maar kan heel goed de volgende dag bij de lunch gegeten worden met tzatziki en brood.
Of bij de warme maaltijd van de volgende dag of een dag erna. Het is een stoofschotel om lekker veel van te maken, een dag later smaak t nóg lekkerder

nodig voor circa 6 personen:
4el olijfolie
2 grote witte uien grof gesnipperd
750 g sukadelappen (liefst geen bio-industrievlees, neem bv greenfields AH) in stukken
peper en zout
2 geperste tenen knoflook
1 tak rozemarijn
1 tak verse munt
1 el verse oregano gehakt, of 11/2 tl
2 verse laurierblaadjes (of gedroogd)
1 dl zoete witte of rode wijn (bv dessertwijn)
200 g tomatenpuree (beste merk nemen AH)

voor de geroosterde groenten:
1 aubergine in stukken
1 wortel (250 g) in grove repen
2 rode puatpaprika’s in stukken
1 courgette in grove stukken
4 vastkokende (500 g in totaal) aardappels in stukken
2 el olijfolie extra vergine
zout

200 g snacktomaatjes
250 g feta
grote (ronde) ovenschaal

bereiding: fruit de ui in twee el olijfolie in een grote braadpan samen met de geperste knoflook binnen een kwartier glazig op een halfhoog vuur. Ze worden dan heerlijk zoet. Bestrooi het vlees met zout en peper en bak in een anti-aanbakpan het vlees in gedeeltes mooi bruin. Voeg het vlees bij de ui in de braadpan en zet op hoog vuur. Blus af met de zoete wijn en doe er de tomatenpuree bij. Vul aan met 2 dl heet water, doe er de verse kruiden bij (het takje munt en de rozemarijn er in zijn geheel bij doen) en de laurier en zet op een heel laag vuurtje (spabrander)
Laat de stoofschotel een uurtje of vier, heel zachtjes stoven, het vlees kun je dan bijna opzuigen.

bereiding: geroosterde groenten een uur voor einde stooftijd vlees: verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de olijfolie en bestrooi met zout. Rooster de groenten een half uur in een oven van 225 graden. Voeg de tomaatjes tien minuten voor het einde van de stooftijd bij het vlees.
Schep daarna de geroosterde groenten erdoor. Vis het takje rozemarijn, de munt en de laurier eruit en vul er de ovenschaal mee. Zorg dat de aardappels met groenten iets boven de schotel uitkomen.
Verbrokkel er de feta grof over. Zet de schotel twintig minuten in een oven van 200/ 225 graden (jij kent je oven het beste, bij mijn oven moet t echt op 225 graden omdat t anders niet mooi bruin wordt, geregeld checken zou ik zeggen) om de feta iets bruin te laten kleuren en de bovenkant van de groenten met aardappels nog iets bruiner te kleuren.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*