Deze witlofsoep met tijm is het resultaat van de gedachte ‘Oeh, is het alweer bijna tijd om na te denken over ‘wat te gaan eten met de kerst’?
Dit jaar laat ik het wat kerstrecepten betreft een beetje afweten. En ach, er is al zoveel keus, en zoveel om uit te kiezen. Deze witlofsoep kan uitstekend dienst doen als feestelijk tussengerecht.
Ik heb de stronk gewoon mee gesneden, net als bij bloemkool en broccoli is de stronk erg smaakvol, en onzin om deze aan de geit op te voeren.
De stronk van witlof is ook niet meer bitter zoals dat vroeger het geval was. Dat is er allang uit gemanipuleerd.
Deze soep kun je een dag van tevoren al maken, hoezee, dat scheelt een hoop stress bij gastvrouw of gastheer.
Deze crostini met roomkaas en bleu d’auvergne smaakt heerlijk bij de soep.
nodig voor 4 personen:
800 g witlof in repen (ook de stronk, alleen het donkere schijfje aan onderkant verwijderen)
200 g (bloemige)aardappel in blokjes
1 ui gesnipperd
25 g roomboter
125 ml mascarpone
600 ml bouillon (kip of groente)
1 tl gedroogde tijm
kookroom om te garneren
dille om te garneren
peper en zout
optioneel: stukje blauwe kaas, verkruimeld
bereiding: fruit de gesnipperde ui. Een kleine braadpan samen met de tijm gedurende vijf minuten in een kleine braadpan op halfhoog vuur tot glazig. Voeg er de aardappelblokjes en de witlof in repen bij, en bak op hoog vuur mee gedurende een minuut of twee. Doe er 600 ml komend water bij met half bouillonblokje (indien een bouillonblokje voor 1 liter is) en laat met deksel op de pan op laag vuur 25 minuten zachtjes koken. Doe er de mascarpone bij en pureer de soep in een blender, of met de staafmixer.
Proef of er nog wat vocht, of peper of zout bij moet.
Wanneer je de soep van tevoren maakt, koel de soep af en zet daarna in de koelkast.
serveren: giet kokend water in diepe borden of soep kommen om voor te verwarmen. Giet het water eruit en droog af. Schep de soep erin en garneer met een streepje room en wat verse dille. Eventueel kun je de garnering nog verder opleuken met wat verkruimelde blauwe kaas.
