Gastblog: is het mogelijk gezond te eten wanneer je rond moet komen van een minimuminkomen?

Mijn vriendin Tineke uit het Friese Sneek is vandaag mijn gastblogger.
Wanneer er wordt gezegd dat het onmogelijk is om gezond te eten wanneer je rond moet komen van een minimum inkomen (lees bijstandsniveau) moet ik altijd denken aan Tineke. Want zij is representatief voor de groep mensen waar het dan over gaat. Wanneer je bij haar op bezoek komt staat er altijd heerlijke cake met slagroom klaar, en heeft ze het thuis super knus en gezellig. Dat komt ook omdat ze erg handig is met geld en op marktplaats vaak leuke dingen op de kop tikt, en zelf dan weer dingen verkoopt.
Haar wekelijks menu bestaat altijd uit volop groenten en fruit, en soms vlees en vis, ze maakt de lekkerste dingen en heeft ook regelmatig mensen te eten.
Hoe kun je toch lekker en gezond eten wanneer je behoorliijk op de kleintjes moet letten?
Mijn vragen aan Tineke leverde onderstaand leuke interview op waarin ze uitgebreid ingaat op mijn vragen, superleuk !!
Met daarbij een uitgebreid verslag van haar weekmenu van afgelopen week

1.Ben je het eens met de stelling “Gezond eten is duurder dan ongezond eten”?

Ben ik het deels mee eens, een zak patat of pasta of een pak pannenkoeken of een witbrood is snel gekocht, en voor fruit en groente ben je vaak meer kwijt als je tenminste aan je rantsoen wilt komen.
Vlees en vis hoeft niet duur te zijn, omdat je niet zoals vroeger gedacht werd ,100 gram daarvan per dag nodig hebt, maar 60 gram, en je kunt afwisselen met es een eitje, een plak kaas of tofu o.i.d. en ook een blikje vis zoals tonijn of makreel smaakt heerlijk door de salade, rijst of pasta, en hoeft niet duur te zijn en is toch gezond.

2.Vind je het lastig om gezond te eten met een klein budget? En waar loop je tegenaan

Ik vind het lastig in die zin dat ik ook het geld wat ik maandelijks te besteden heb wel eens uitgeef aan andere dingen dan voedsel, maar ik zorg altijd wel dat ik zo min mogelijk op m’n eten bezuinig, omdat als het eten niet lekker smaakt, ik daar behoorlijk van uit m’n hum kan raken. De maaltijden zijn voor mij dingen waar ik naar uitkijk op een dag, en die ik ook met plezier bereid. Dus schipperen met geld is iets wat ik al heel lang doe, je wordt er steeds handiger in, gewoon op de kleintjes letten en op de aanbiedingen.

3.In welke winkels haal je je boodschappen, ga je ook weleens naar de markt voor je boodschappen? en vind je dan dat je op de markt goedkoper uit bent?

Ik ga naar de Aldi, naar Poiesz( daar haal ik mijn vaste boodschappen en bijna altijd alleen uit de wekelijkse folder, keus genoeg om elke dag wat anders op tafel te hebben. ) en naar AH en de Turkse groentewinkel. Ik doe bijna nooit boodschappen op de markt, maar vooral voor mensen met een gezin is dat wel een aanrader, het is er echt voordeliger.

4.Kun je voldoende fruit en groenten kopen om aan je dagelijkse portie van twee stuks fruit en 2 ons groenten te komen?

Ik kan van mijn uitkering genoeg groentes en fruit kopen om aan de voorgeschreven hoeveelheden te komen. Ik eet vaak wel 400 groente op een dag.

5.Hoe vaak in de week eet je vlees of vis en eet je ook weleens vegetarisch

Ik eet zo,n 3 X vlees per week en 3 X vis , soms ook kikkererwten of bruine bonen of andere peulvruchten en ook regelmatig een omelet.

6.Heb je het idee dat het maken van verkeerde keuzes met een klein budget, voornamelijk met kennis van producten en hun voedingswaarde te maken heeft? In die zin dat de keus die mensen maken veelal te maken hebben met gebrek aan productkennis?

Ik denk dat door de grote keus die er is in de supermarkten de mensen minder bewust kiezen en sneller voor ‘lekker’ gaan, dus vet, zout en zoet.
Mensen met een klein budget zouden met plezier naar de supermarkt moeten gaan en nieuwsgierig moeten zijn naar wat er is en voor welke prijs. Dus door de knieën gaan voor de schappen, ( daar liggen de goedkopere produkten!) dingen uitproberen zodat je steeds nieuwe en andere keuzes kunt maken en leert combineren met eten, en zodat je een verantwoorde gevarieerde maaltijd kunt bereiden. Dat is heel belangrijk , dat houdt je alert en nieuwsgierig. Maar ik geef toe dat je er wel wat tijd in moet steken om dat je eigen te maken en veel mensen vinden dat ze het te druk hebben om alles uit te puzzelen.

7.Ken je misschien mensen die het lastig vinden om de juiste keuzes te maken?

Een bevriend stel werd te dik en wilde lijnen. Zij zijn in een heel ander leven terechtgekomen doordat ze de hoeveelheden eten die ze tot zich namen, gingen afwegen en in plaats van slechte koolhydraten groente en fruit en zuivel gingen eten. Ze vielen zienderhand af, aten lekkerder en voedzamer en voelen zich allebei jaren jonger, en fitter. De stoelgang verbeterde en ook hun uithoudingsvermogen, en…ze waren minder geld kwijt. Dus hier een voorbeeld van dat gezond eten niet altijd duurder hoeft te zijn. Ze gingen trouwens ook wat minder buiten de deur eten en koken meestal zelf, wat natuurlijk ook een boel scheelt…..

8. Wat was je menu afgelopen week?

Mijn menu van de afgelopen week:
Op maandagmorgen ontbeet ik met een kom havermoutpap met kaneel en een grote handvol druiven en een mandarijn.
De lunch was een geklutst ei met wat melk, een flinke teen knoflook, wat geraspte kaas en 5 deelblokjes ontdooide spinazie, waar ik een omelet van bakte, op een volkorenbroodje.
Het avondeten bestond uit snijbonen met aardappelen gestampt tot stamppot met een kleine gehaktbal.

Dinsdagmorgen ontbijt met een volkorenpuntje belegd met kaas en reepjes paprika , en een mandarijn en een trosje druiven
Lunch: salade van tomaatjes , komkommer, paprika, mais, feta en een teen knoflook , met een dressing van olijfolie en een beetje rode wijnazijn.
Avondeten: witlofrauwkost met appel en rode biet met olijfolie en witte wijnazijn met aardappel en kabeljauwburger.

Woensdag: ontbijt: havermoutpap van 5 eetlepels havermout met melk en druiven en mandarijn( ik haal dan 2 bakken pitloze druiven in de reclame, doe ik wel 2 weken mee) en kaneel erover.
Lunch: salade met kikkererwten( de helft van een blik 400 gram), paprika, tomaat, komkommer en mais en een dressing
Avondeten:
Opnieuw de witlofsalade , had voor 2 dagen gemaakt, met de rest van het blik kikkererwten, en een stukje koolvisfilet diepvries met kerriepoeder en een plakje kaas uit de oven.

Donderdag: een mandarijn, een trosje druiven, een volkorenpuntje met humus, de Aldi heeft heerlijke humus met ras el hanout!
Lunch: 2 volkorenpuntjes met Bretons gehakt en kaas met een mandarijn erop.
Avondeten: rode bieten met een uitje gekookt, krieltjes met kruiden en een hamburger.

Vrijdag: ontbijt met havermout met appel en mandarijn en kaneel
Lunch met dezelfde omelet als eerder deze week met spinazie.
Avondeten:
Sperzieboontjes( kleintje groentegemak AH , allerlei groentes verpakt voor 1 persoon, vaak per 2 in de aanbieding), met de helft van een blikje champignonragout en zilvervliesrijst.

Zaterdag: havermout met appel en druiven en kaneel
Lunch: geen trek, dus heb een stuk appelcake met slagroom met een grote cappuccino genomen, voor de wel lekkere trek.
Avondeten: bloemkoolcurry met kikkererwten, groene currypasta en kokosmelk , en naanbrood uit de oven.

Zondag: dat is morgen, dan ga ik kippensoep maken door een bouillon te trekken van kippenborst met groentes en een handvol zilvervliesrijst, simpel maar heerlijk, met daarbij een hard broodje met makreel uit een blikje.

One Comment

  1. Verhaar Jana

    Geweldig, doodgewoon goedkope dingen steeds variëren, dat doe ik ook. Soms met succes, soms niet te vreten. Blijf vooral mensen stimuleren om elke dag wat anders te eten dan patat met, hamburger of babi pangang. Ik ben geen reclame maken, maar er ligt zoveel goedkoops in de supermarkten, zeker als je ook nog de aanbiedingen in de gaten houd en de seizoensprodukten van groente, vlees, en fruit.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.