Wel of geen vlees eten, je ergens in het midden bevinden is ook een keuze

Zolang ik op mezelf woon, vanaf mijn 21e, eet ik maar heel af en toe vlees. Ik haalde in die tijd uit de bibliotheek vegetarische kookboeken waar ik dan recepten uit overschreef. Ik heb die schriftjes nog, en ik moet zeggen, de vegetarische receptuur is er wel behoorlijk op vooruit gegaan. Dat het vegetarisme nog niet zo in zwang was in die tijd, dan heb ik het over de jaren tachtig, blijkt onder andere uit het beperkt aantal kookboeken wat er over te vinden was. En deze waren ook nog eens erg geiten-wollen-sokkerig. In restaurants stonden er in die tijd al helemaal geen vegetarische gerechten op de kaart.

Alhoewel ik echt van een goede biefstuk kon genieten, at ik maar heel af en toe vlees. Vroeger, mijn vader was boer, gingen er dieren die wat mankeerden of geen goede melk (meer) gaven naar de slacht. Maar hadden wel in de zomers en herfst buiten in het weiland kunnen ronddraven. Alhoewel de koeien s’winters in de stal natuurlijk ook niet heel veel ruimte tot hun beschikking hadden. Begin jaren 70 werden de eerste ligboxstallen gebouwd, dit zijn ruimte lichte stallen waar koeien vrij kunnen rondlopen en eten wanneer ze dat willen. Elke koe heeft er een eigen ligplaats (ligbox). Ik heb ooit een blog geschreven over de kwaliteit van leven van het vee van toen en nu.

De slager die toentertijd in de supermarkt werkte waar ik kookdemonstraties gaf heeft daarop op Facebook flink om zich heen geslagen, mijn nicht die vegetarisch is daarin ook bepaald niet gespaard. Ik heb, door de agressieve toon ervan, die opmerkingen verwijderd, en sindsdien gunt hij mij geen blik meer waardig.
Wel of geen vlees eten, het wekt veel emoties op, de vleeseters versus de vegetariërs. Je kunt nu eenmaal van een fervent vleeseter geen vegetariër maken, maar dat is ook helemaal niet nodig.

Een paar dagen voor een alternatief kiezen is ook al winst. Ook ik krijg weleens de vraag waarom ik nog steeds af en toe vlees eet. Dan heb je toch het gevoel dat je je moet verdedigen, terwijl je eigenlijk al probeert om zo bewust mogelijk te leven.  Ik ben flexitariër, maar eet vaker vega dan dat ik vlees of vis eet. Tijdens de workshops die ik volg wordt ook met vlees en wild gewerkt, alhoewel het zelf ontleden mij een stap te ver gaat, eet ik het wel, al zal ik daarna een aantal dagen vegetarisch eten. Zo heb ik er vrede mee, kies daarnaast het liefst voor scharrel- of biologisch, ook voor mijn mannen wanneer ik zelf voor een alternatief kies.

Mensen aanvallen op hun vlees-eet-gedrag werkt averechts, ze zullen uiteindelijk pas andere keuzes gaan maken wanneer ze daar zelf voor open staan. Het hoeft niet een alles-of-niets-keuze te zijn, met een paar dagen een alternatief voor een vleesproduct is al zoveel gewonnen. Ik sluit niet uit dat ik ooit helemaal vegetariër zal worden, maar nu nog niet. Vergeet niet dat het een proces is, waarbij meer dingen komen kijken. Naar mensen toe te eten, uit eten gaan, uit logeren, het wordt wat lastiger. Maar zo gaandeweg de tijd raakt het vegetariër zijn steeds meer ingeburgerd. Vooral ook omdat uit onderzoek blijkt dat teveel vlees eten slecht is voor hart- en bloedvaten en cholesterol, kijk dan wil zelfs een robuuste stijfkop wel met wat minder toe.

Wij hier thuis hebben trouwens een compromis gesloten, 1e kerstdag hebben we een kerstdiner met vlees, 2e kerstdag een vegetarisch menu.

PS mocht je de recepten willen maken ;-)) maar het niet kunnen lezen, vraag gerust, ik sta niet zelden zelf peinzend op mijn hanepoten-handschrift-geschreven-boodschappenlijstje te turen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.