Bij dit stoofpotje van gort met koolrabi en tomaat heb ik me laten inspireren door Ottolenghi. Het recept komt uit het kookboek ‘Flavour’ maar heb de bereidingswijze wat simpeler gemaakt. Vooral ook omdat hij werkt met parelgort welke een langere kooktijd nodig heeft. De waterkers heb ik vervangen door rucola, omdat waterkers niet zo goed verkrijgbaar is. Ook gebruik ik meer ansjovis, de ingrediëntenlijst is dus naar eigen smaak aangepast. Wil je het gerecht vegetarisch/ veganistisch maken? Laat er dan de ansjovis uit en gebruik meer zout.
Door het roosteren krijgt de koolrabi een heerlijke volle smaak.
je hebt nodig voor 2 personen:
2 kleine koolrabi’s in blokjes
4 anslovisje uit blik of potje fijn gehakt
olijfolie extra vergine
1/2 bol knoflook
zout en peper
150 g zoete tomaatjes
1 ui gesnipperd
2 geperste tenen knoflook
1 tl karwijzaad
1 citroen, 2 repen eraf schaven,
+ 1 el citroensap
1 gehakte rode peper zonder zaadlijst
2 el tomatenpuree
75 ml droge witte wijn
50 g rucola
150 g parelgort
voor de pistou:
50 g rucola
50 ml olijfolie extra vergine
zeezout
extra nodig:
1 vel bakpapier
aluminiumfolie
bereiding: hussel in een kom de koolrabi-blokjes om met de gehakte ansjovis, 2 el olijfolie, de twee tenen geperste knoflook wat zout en peper.
Spreid de koolrabi over een met bakpapier beklede bakplaat. Wikkel de halve bol knoflook in een strook aluminiumfolie en leg deze naast de koolrabi op de bakplaat. Rooster de koolrabi 25 minuten in een oven van 200 graden. Haal na de roostertijd de bakplaat uit de oven en leg er de tomaatjes bij.
Plaats de bakplaat nog een kwartier terug in de oven.
Intussen kook je de gort volgens gebruiksaanwijzing, en vervolg je het recept zoals hieronder beschreven.
verdere bereiding: kook de parelgort volgens gebruiksaanwijzing, giet aften zet weg met deksel op de pan. Fruit de gesnipperde ui en de geperste knoflook in 2 el olijfolie samen met het karwijzaad, de citroenschillen en de gehakte peper gedurende tien minuten.
Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak deze een paar minuten mee.
Doe er nu de witte wijn bij en het citroensap en laat nog even een paar minuten stoven. Indien de saus te dik is, voeg er nog wat heet water aan toe.
Haal de citroenschillen uit de saus en roer er de geroosterde groenten door.
voor de pistou: pureer de rucola en de olijfolie met wat zeezout met een staafmixer en serveer bij het stoofpotje.
serveren: serveer het stoofpotje van gort met koolrabi en tomaat met de pistou