Dit gerecht van vegetarische gehaktballetjes met gestoofde komkommer, rode paprika en rode peper is zo ontzettend lekker. Door de saus ging gerookte paprikapoeder wat de saus een heerlijk rokerige smaak geeft wat heel goed matcht met de gestoofde komkommer. Erg lekker met aardappelpuree, en met de aardappelen twee tenen knoflook mee te koken en vers gehakte kruiden toe te voegen. Een erg lekker en budgetvriendelijk gerecht, waar je ook gerust kant en klare gehaktballetjes voor kunt gebruiken.
Hier kun je meer lezen over vleesvervangers.
Voor deze vegetarische gehaktballetjes met gestoofde komkommer heb je nodig:
voor twee personen:
200 g (vega)gehakt naar keuze (of gebruik kant en klare gehaktballetjes)
2 teen knoflook
2 el gehakte basilicum
2 el gehakte bieslook
2 el gehakte peterselie
vers gemalen peper, (zout is meestal al toegevoegd, proef anders even, dat kan met vegetarisch gehakt zonder gevaar)
25 g roomboter
voor de saus:
1 komkommer zonder zaad in blokjes
1 rode ui gesnipperd
1 teen knoflook gesnipperd
2 rode paprika’s in stukjes
1 tl aromat (zonder kunstmatige toevoegingen)
1 tl gerookte paprikapoeder
1/2 el zoete paprikapoeder
1 dl room
bereiding: maak acht balletjes van het gehakt wat je door elkaar hebt gekneed. Braad de gehaktballetjes mooi bruin in de boter gedurende vijf minuten. Haal de balletjes eruit en doe ze tot gebruik in een diep bord. Fruit en fruit de gesnipperde ui en knoflook even twee minuten in het braadvet op matig heet vuur. Zet het vuur hoog en voeg er de paprika, komkommer en rode peper aan toe. Laat op hoog vuur al roerend bakken gedurende vijf minuten. Voeg er de gerookte en zoete paprikapoeder aan toe en bak even mee. Doe er nu de room bij en de aromat en eventueel wat heet water. Doe er de gehaktballetjes weer in terug, en laat het geheel met de deksel op de pan een kwartiertje zachtjes stoven.
Erg lekker met aardappelpuree waarbij je twee tenen knoflook hebt laten meekoken. Voeg er nog wat vers gehakte kruiden aan toe.