De recepten in dit tweede menu staan hier kort, maar duidelijk beschreven.
Al zal ik van de paprika/ tomatensoep met belegde platbrood-rondjes, en de salade van gegrilde groenten nog eens apart plaatsen.
Het was weer een heerlijke genietweek, in vele opzichten overigens. Want alhoewel het veel te droog is, hebben we wel een schitterende zomer ☀️
Het intro van deze weekmenu’s kun je hier lezen.
Deze week hadden we vier 🌱vegetarische/ vegan dagen
Donderdag: Parmigiana di Melanzane met pasta
Weer hetzelfde recept als vorige week donderdag. Mijn oudste zoon kwam eten met zijn vriendin, en hun leek deze Parmagiana ook erg lekker. Ik maakte er pasta bij met vier eetlepels verse pesto. Daarna aten we een gebakje van bladerdeeg met een vulling van:
voor vier personen twee appels in stukjes, wat frambozen, rozijnen en blauwe bessen, dit omgeschept met suiker en kaneel. Dat lepel je in het midden van plakjes bladerdeeg, die je vóór het vullen met de bloemige kant naar beneden legt op een met bakpapier beklede bakplaat.
Leg op ieder gebakje een klein klontje roomboter of margarine. Strooi er nog wat suiker over en bak mooi lichtbruin in 25 minuten in een oven van 180 graden.
Laten afkoelen en er daarna nog wat poedersuiker over strooien. Dat klontje boter of margarine geeft t net dat extra lekkere smaakje eraan
Vrijdag: We kregen kennissen te eten. Ik maakte een vijfgangenmenu:
*Amuse: hiervoor vier gegrilde aubergine-plakken niet te dik snijden, om en om grillen in een ingevette grillpan. De plakken even laten afkoelen. Bestrijken met groene pesto, daarover ricotta met wat ontdooide spinazie en zout. Daar wat grana padano kaas over raspen.
Oprollen en prikker erin zetten. Ik had nog tomatensaus over. De tomatensaus deed ik in kleine ovenschaal, daar zette ik de rolletjes in. Afdekken met aluminiumfolie, en 25 minuten stoven in oven van 175 graden.
Verdeel de saus met aubergine 🍆 rolletjes mooi over vier bakjes
*Voorgerecht Avocadomatje met zoete aardappelchips gamba’s en citrusdressing: deze maak ik vaak klaar voor gasten. Zij eten het voor het eerst, en wij vinden het ook zó lekker !!
Hier het recept
*Soep: paprika/ tomatensoep met platbrood-rondjes:
Voor de rondjes: deze steek je uit het deeg. En bakt ze, zoals in het recept beschreven. Bestrijk ze met groene pesto. Leg er stukjes mozzarella op, daarover zeezout en wat oregano. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de kaas smelten in een kwartier op 175 graden.
Serveer ze bij de paprika/tomatensoep:
Voor de soep: bak 4 gesneden puntpaprika’s met 1 ui en knoflook in 2 el olijfolie, voeg er na vijf minuten 500 g in stukken gesneden mini trostomaten aan toe, 2 flinke el tomatenpuree, en een el oregano. Breng op smaak met peper en zout. Hierbij 500 ml water, en laat een half uurtje zachtjes koken met deksel op de pan. Pureer de soep samen met een flinke hand verse basilicum 🌿 in een blender of met staafmixer. Er hoeft geen bouillonblokje bij, vanwege het zout in de tomatenpuree en het toegevoegde zout. Garneer met (plantaardige) room en wat oregano.
*Hoofdgerecht: wederom een regelmatig terugkerend recept: gemarineerde parelhoenfilet met oregano roomsaus. Hierbij serveerde ik parten witlof, bestreken met olijfolie vermengd met zout en oregano, om en om gegrild in de grillpan
*Dessert: recept van Ottolenghi: uitgelekte yoghurt met erover vruchten saus en wat gearomatiseerde olie van citroen 🍋, tijm en sinaasappelschil.
Omgeschept met vers fruit
Zaterdag: We hadden nog wat gemarineerde gamba’s over van gisteren. En nog een moot zalm liggen van 175 gram.
Ik bakte de zalm in dikke repen samen met een gehakte Spaanse peper 🌶 zonder zaadlijst en teen knoflook met el oregano in olijfolie gedurende een minuut. Deed er een flinke snuf zout over, en bluste af met 11/2 dl room.
Dit ging door 150 g spaghetti. Erbij geraspte grana padano kaas geraspt.
Erbij serveerde ik gekookte wortelen en sugarsnaps in stukjes.
Zondag: krieltjes uit de oven, salade 🥗 van veldsla, rode puntpaprika, olijven en rode ui. Dressing: olijfolie met balsamico en snufje zout.
Krieltjes doorgesneden op bakplaat met bakpapier. Zout en olijfolie erover en 30 minuten in oven van 225 graden bakken.
Hierbij vegetarische kipburger en mayo voor de krieltjes.
Maandag: kipstukjes met Oosterse kerrie saus met noodles, zie hiervoor dit recept. Voor de gamba’s gebruikte ik “kipstukjes” die ik eerst even bakte en later weer bij de saus voegde. De groenten die ik gebruikte waren, een 200 g snijbonen die nog over waren, wortel, courgette en paprika.
Dinsdag: spaghetti bolognese met gegrilde groenten salade met groene pesto.
We hadden nog gehakt over van de kookdag van manlief in de vriezer.
Ik besloot er bolognese-saus van te maken bij spaghetti. Ik maakte de originele versie met 120 gram biologisch rundergehakt voor twee personen hier is recept.
Hierbij serveerde ik in de pan gegrilde courgette, aubergine en rode puntpaprika, daarvan hier het recept
Woensdag: Nasi met vegan kipstukjes, en courgette-zoetzuur
Woensdag: vandaag aten we nasi met kipstukjes en courgettezoetzuur voor twee personen van 150 g basmatirijst, twee preien (zonder donkergroen blad), een wortel van 150 g, 1/2 courgette, 3 tenen knoflook, ketjap manis, sambal badjak en “kipstukjes” waarvan manlief dacht dat het echte kip was. Met als kruiderij: kleine tl korianderpoeder, tl kurkuma, tl komijnpoeder, 1 tl gemberpoeder en 2 tl sambal badjak.
Heerlijk met de courgette zoetzuur, welke ik op 22 juli aan de kleine dijlakker in het Friese Bolsward kocht, waar het bij de voormalige kruidenierswinkel Bosma, in het portiek stond ter verkoop.
Nou, degene die dat heeft gemaakt..,chapeau, zó ontzettend lekker 😋
Erop ging nog een gebakken spiegeleitje
Zó lekker!