Platbrood uit de koekenpan

Platbrood uit de koekenpan

Dit platbrood uit de koekenpan is erg lekker met dipjes, maar ook als broodje, gevuld met wat je maar lekker vindt, alleen rol je dan het deeg minder dun uit. Hier een recept van gevulde platbroodjes.
Bovenstaand platbrood is bedoeld om in niet al te grote stukken te snijden om mee te dippen.
De verhoudingen zijn 3 eetlepels volle Griekse yoghurt op 100 gram tarwebloem, snuf zout en een flinke theelepel bakpoeder.
Hieronder maakte ik voor vier personen als snack, platbrood met verschillende dipjes: hummus, tomatentapenade, groene pesto.
Maar kan natuurlijk ook met aioli of tzatziki.
Hieronder geef ik het recept voor dit platbrood:

Voor 4 personen (ruim)
200 g tarwebloem
6 volle el Griekse volle yoghurt
1/3 tl zout
2 tl bakpoeder
2 el olijfolie extra vergine
scheutje warm water

voor de topping
olijfolie extra vergine
zeezout

bereiding: doe de tarwebloem in een ruime kom, en roer er met een vork het bakpoeder en zout doorheen.
Voeg er nu de Griekse yoghurt en olijfolie aan toe, en roer vanuit het midden door elkaar.
Doe er een scheutje warm water bij, en blijf roeren met de vork tot er een bal ontstaat. Ga nu verder met de hand en voeg wat bloem toe wanneer het deeg te plakkerig aanvoelt.

Leg nu de bal op een bebloemd aanrecht en kneed goed door. Daarbij steeds wat bloem toevoegen wanneer het deeg plakkerig wordt. Kneed zo een paar minuten door. Leg de bal bebloemd terug in de kom, en span er een plastic folietje over. Laat een half uurtje op kamertemperatuur rusten.

Haal de bal daarna weer uit de kom, het deeg zal waarschijnlijk weer plakkerig aanvoelen en elastisch zijn. Haal er telkens een kleine bal (iets kleiner qua formaat dan een tennisbal)af bestrooi met bloem en rol dun uit (circa 2 mm) op een bebloemde ondergrond.

Zet een antiaanbakpan op matig heet vuur en kwast lichtjes in met olijfolie.
Leg er de deeglap in en laat twee minuten aan iedere kant op halfhoog vuur garen. Hierbij ontstaan blazen in het deeg.
Kwast de bovenkant licht in met olijfolie extra vergine, en maal er wat zeezout over.

Snijd het deeg op een plank met een pizzasnijder in kleine vierkantjes, en leg op een serveerplank of -schaal.
Herhaal tot het deeg op is. Heb je te veel deeg? Bewaar dan bolletjes voor lunchbroodjes, zie hier recept. Je kunt het deeg ook heel goed invriezen.
Serveer met diverse dips zoals hierboven genoemd

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.