Dit familierecept stond niet eens op mijn site, en dat kan toch echt niet, omdat het ook een beetje een naslagwerk is voor mijn twee zoons, die er graag hun lievelingsgerechten als; lasagne, pilaf, rendang, goulash en monchoutaart op terug willen vinden. Die laatste twee recepten zullen dan ook binnenkort op mijn site verschijnen om hen een plezier te doen, maar waarschijnlijk ook velen onder jullie.
Dit is de originele spaghetti bolognese: 125 g spekblokjes of pancetta, 1 st winterpeen, 2 stengels bleekselderij, 1 st ui gesnipperd, 2 tenen knoflook, 200 g mager rundergehakt, 200 g kalfsgehakt, 150 ml witte wijn, 500 g gepelde tomaten kan ook uit blik, 1/4 blokje runderbouillon, peper, zout, olijfolie en een scheut room, geserveerd met pappardelle en parmezaanse kaas.
Wij maken het op onderstaande manier, zo maakte mijn moeder het vroeger ook, op de luie huisvrouwenmanier, al heb ik er later zelf het blik tomatenstukjes, het glas rode wijn, en de oregano nog aan toegevoegd.
Overigens erg lekker bij salade van gegrilde groenten
recept voor vier personen:
350 g spaghetti
2 el olijfolie
1 ui
2 tenen knoflook
(125 g biologische baconblokjes)
300 g biologisch rundergehakt
vers gemalen peper en zout
250 g kastanjechampignons
1 groot blikje tomatenpuree
1 blik tomatenstukjes
1 glas rode -, of droge witte wijn
2 tl gedroogde oregano
1 handje vers gehakte peterselie
extra vergine olijfolie
bos verse basilicum
geraspte parano- of parmazaanse kaas
! Verwarm vier diepe borden voor in een oven van 80 graden
bereiding: snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de ui en de knoflook zachtjes in de olie gedurende vijf minuten. Doe er de baconblokjes (kun je overigens achterwege laten) bij en zet het vuur hoger. Bak de blokjes twee minuten even aan en voeg er dan het gehakt aan toe en bak deze al roerend gaar. Snijd de kastanjechampignons in plakjes en bak al roerend mee met het gehakt. Doe er de tomatenblokjes bij, de tomatenpuree, de wijn, de oregano, en de vers gehakte peterselie. Voeg er nog wat heet water aan toe, doe deksel op de pan en laat de saus zachtjes stoven. Kook intussen de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing, giet daarna af, roer er twee el extra vergine-olijfolie door en wat zout.
Wanneer de saus klaar is roer er dan nog een bosje vers gesneden basilicum door
Serveren: verdeel de spaghetti over de vier voorverwarmde borden, doe daar de pastasaus op en wat van de geraspte kaas. Garneer met nog wat basilicum
Lekker met een gemengde salade met feta, tomaatjes, rode ui en olijven