Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane is een heerlijk ovenschotel van gebakken aubergine, tomatensaus, mozzarella, en geraspte parmezaan, en afkomstig uit Zuid-Italië. Het kan zo gegeten worden als koolhydraatarm gerecht, maar ook met ciabatta-brood erbij om de tomatensaus en braadsappen mee op te deppen.
Je ziet wel eens dat de plakken aubergine als het ware worden gefrituurd in een flinke laag olijfolie, maar aubergine zuigt alle olie zo’n beetje op tijdens het bakken. Ik kies er liever voor en het is net zo lekker, om de aubergineplakken per drie, in een el olie per keer te bakken. Ook kun je de plakken aubergine grillen in de grillpan. Dat doe ik ook regelmatig.
Minder vet, en net zo lekker. Houd je over? Eet het dan de volgende dag als lunch, met wat ciabatta.
Voor meer recepten met aubergine kun je hier eens kijken.
Voor deze Parmigiana di melanzane heb je nodig:

voor twee personen:
2 aubergines
1 rode ui gesnipperd
1 teentje knoflook gehakt
1/2 flinke bos basilicum
0.5 bos oregano of tl gedroogde oregano
olijfolie om in te bakken
35 g tomatenpuree
400 g tomatenblokjes in blik
125 buffelmozzarella
75 g Parmezaan of Grana Padanokaas

voor de aubergines, bereiding: snijd de aubergines in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Verhit in een grote grillpan  een eetlepel olijfolie die je uitveegt met een keukenkwastje. Leg er in gedeeltes de plakken aubergine in en grill per kant mooi bruin gestreept. Bestrooi ze aan beide kanten licht met zout. Bak je ze in de koekenpan? verhit dan wat olie in een grote koekenpan en bak de plakken om en om mooi lichtbruin, en bestrooi licht met zout.

voor de tomatensaus: bak de ui en knoflook in een scheutje olijfolie tot zacht met de verse blaadjes oregano of theelepel gedroogde oregano.Voeg er de tomatenpuree bij en bak twee minuten op matig vuur mee. Doe er de tomatenblokjes bij met wat water, en laat de saus 10 minuten zachtjes tot saus inkoken. Breng op smaak met peper, zout en basilicum.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe wat tomatensaus in een ovenschaal. Leg er plakken aubergine op, verdeel er wat saus over,en daarop wat geraspte Parmezaanse kaas of Grana Padano kaas. Doe op de een na laatste laag de helft van de mozzarella in halve plakjes.
Rasp er nog wat kaas over en leg er wat losse basilicumblaadjes op. Maak op deze manier nog een of twee lagen. Eindig met de laatste schep tomatensaus, en geraspte kaas, met hierop de andere helft van de mozzarella in halve plakjes. Giet een fijn straaltje olijfolie over het geheel en bak de parmigiana een half uurtje minuten in een oven van 200 graden.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.