Gestoofde kweeperen met koekkruiden

Gestoofde kweeperen met koekkruiden

Heel bijzonder en erg lekker zijn deze gestoofde kweeperen met koekkruiden en kaneel uit de oven. Je kunt het een dag van tevoren al maken, dus dat is wel fijn met de kerstdagen bijvoorbeeld.
Kun je niet aan kweeperen komen? dan kun je ook stoofperen nemen, deze hoeven niet in de oven maar maak je volgens dit recept.
Je serveert de gestoofde kweeperen met vanille ijs en geroosterde amandelen. Kweeperen horen bij de  ‘vergeten’ fruitsoorten, en is een beetje lelijk van vorm. Hij wordt ook wel kwee of kweeappel genoemd.
Ik maakte dit dessert als afsluiter van het kerstmenu wat ik maakte voor kerst 2020:

✨tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille
romige soep van koolrabi met crunchy gremolata
kabeljauw met krokante chipskorst met gestoofde prei met mosterdsaus en zelf gebakken chips uit de oven
✨vanille ijs met onder andere in koekkruiden, kaneelstokjes en zoete siroop gestoofde kweeperen en geroosterde amandelen.

Voor deze gestoofde kweeperen met koekkruiden en kaneel heb je nodig:

voor het welwater:
1 citroen daarvan het sap

voor de siroop:
2 dl water
1 kleine sinaasappel, het sap
2 el citroensap
1 schilletje citroenschil alleen het buitenste flinterdunne deel halve citroen
100 g suiker
1 el koekkruiden
1 kaneelstokje

1-1,5 kilo kweeperen, geschild en in kwarten gesneden

1. Bereid het stroopje van water, citroensap en suiker en laat het even koken. Dit kan al onderin de ovenschaal of pan die je gaat gebruiken. Het recept schrijft een ovenschaal voor, af te dekken met aluminiumfolie, maar ik gebruik dan een ovenvaste pan met deksel. Neem er wel eentje met een grote oppervlakte.
2. Schil en snijd de kweeperen in kwarten. Bewaar de schillen en klokhuizen. Leg de kwarten in de siroop zodat ze allemaal de bodem raken. Voeg de specerijen toe en dek af met de schillen en klokhuizen. Doe de deksel op de pan of sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie.
3. Zet het geheel 3 tot 5 uur in een oven van 120 graden Celsius. Serveer daarna warm of koud met de siroop erbij.

bereiding: schil de kweeperen en snijd ze eerst met een groot mes in tweeën en daarna nog een keer door. Dit gaat zwaar, want kweeperen zijn steenhard. Hierbij moet je echt kracht zetten, de klokhuizen zijn nu nog niet te verwijderen dat komt later.
Snijd ze vervolgens in dunne kwarten. En ontdoe ze nu van hun klokhuis door de parten plat op een werkblad te leggen en dan met een scherp mesje uit te snijden. Maar ze worden zacht tijdens het koken.
Je werkt peer voor peer af door de kwarten in een pan koud water te leggen met het citroensap. Ze worden namelijk heel snel bruin.

voor de siroop: doe het water met de suiker, de citroenschil, het sinaasappelsap, het kaneelstokje en de koekkruiden in een klein pannetje en breng aan de kook.
Giet nu de peerpartjes af en doe over in een lage ovenschaal, en giet de siroop over de peren. Sluit de schaal af met aluminiumfolie en plaats het in een oven van 125 graden en laat 5 uur zachtjes stoven.
Laat daarna afkoelen tot later gebruik of gebruik het meteen.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.