Kerstmenu 'Chique met gemak'

Kerstmenu ‘Chique met gemak’

Onderstaand kerstmenu ‘Chique met gemak’ heb ik voor jullie bedacht met het oog op natuurlijk ‘Lekkerte’ maar ook ‘comfort’ en ‘budget’. Het werd onderstaand kerstmenu wat al mijn proefkonijnen een luid ge’mmmm, en óhh wat lekker deed uitroepen.  Het is ook een heerlijk menu, en zowel de ragout voor het voorgerecht, als de soep, als het dessert is ruim van tevoren te bereiden, zelfs al een dag van tevoren.
Dat is ideaal met de kerstdagen natuurlijk, en wat we het liefst willen, comfort en gemak. Maar niet dat je dat gemak van je gerechten kunt aflezen, nee daar zit ‘m nou juist de clou.
Voor meer kerstmenu’s (wel tien !!)kun je hier terecht.

NB kun je niet aan koolrabi’s komen, dan zijn pastinaken of aardperen een goed alternatief

Kerstmenu ‘Chique met gemak’:
✨Tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille
✨Romige soep van koolrabi met crunchy gremolata
✨kabeljauw met krokante chipskorst met gestoofde prei met mosterdsaus en zelf gebakken chips uit de oven
✨Vanille ijs met onder andere in koekkruiden, kaneelstokjes en zoete siroop gestoofde kweeperen en geroosterde amandelen.

✨Tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille

Tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille
Tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille

Deze tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille is het eerste gerecht, van het budgetvriendelijke, maar mega lekkere vier-gangen-kerstmenu, wat ik heb bedacht.
Het is voor twee personen, maar kan heel goed worden verdubbeld naar vier of meerdere personen.

De tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille is erg makkelijk te maken. De ragout kun je al van een paar uur van tevoren bereiden, zodat je voor de rest van het kerstdiner je handen vrij hebt.
Het is een gerecht voor twee personen, maar je kunt ook de hoeveelheden verdubbelen wanneer je het voor vier personen wilt maken.

Wanneer je de tompoucen te klein vindt, kun je gerust een heel plakje bladerdeeg per persoon nemen. Houd dan wel gewoon onderstaande hoeveelheid ragout aan.

nodig voor twee personen:
25 g boter
25 g bloem
200 ml visfond
50 ml droge witte wijn
25 ml slagroom
125 g rivierkreeftjes
6 takjes dille daarvan de draadjes geplukt +
2 takjes dille voor de garnering

1 roomboter bladerdeeglapje
1 vel bakpapier
losgeklopt ei

(voor)bereiding ragout: smelt de boter in een steelpannetje en doe er de bloem bij. Roer met de garde gedurende twee minuten de roux gaar. Doe er in een keer de koude fond bij en roer met de garde tot saus op matig heet vuur. Wanneer de saus dik wordt pak je een kleine houten lepel en roert goed de zijkanten van de roux mee door de saus. Doe er nu de witte wijn en slagroom bij en kook nog even mee.
Tot hier kun je een paar uur van te voren voorbereiden.

bereiding Tompouce: snijd het plakje bladerdeeg in de lengte in tweeën en leg deze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer licht in met geklopt ei en plaats de bakplaat een kwartier in een oven van 200 graden. Haal er daarna uit en ga verder met de ragout.

bereiding ragout: wanneer de bladerdeeg nét uit de oven is, warm dan de ragout op. Wanneer het kookt, roer er dan op het allerlaatst 2/3 van de rivierkreeftjes door samen met de dille.

bereiding pasteitjes: snijd de beide helften bladerdeeg overdwars door. Leg de onderste helften op twee kleine bordjes. Verdeel er de hete ragout over, en plaats er de dekseltjes op.
Garneer met de rest van de rivierkreeftjes en de dille.

✨Romige soep van koolrabi met crunchy gremolata

Koolrabisoep met gremolata en pistachenootjes
Koolrabisoep met gremolata en pistachenootjes

Deze koolrabisoep met gremolata en pistachenootjes is een heerlijke combinatie. Het zalvige van de soep is goede vriendjes met de frisse gremolata.

voor twee personen heb je nodig:
500 g koolrabi geschild in blokjes
20 g roomboter
1 kleine witte ui gesnipperd
400 ml kippen/ groentebouillon
1/2 dl kookroom

voor de gremolata:
1/2 citroen (biologisch)rasp
3 eetlepels zeer klein gesneden verse peterselie
1 teentje geperste knoflook
25 g pistachenootjes

(voor)bereiding kan in de ochtend: fruit de ui in de roomboter gedurende twee minuten tot deze zacht is. Doe er de blokjes koolrabi bij en fruit even mee. Voeg er de bouillon aan toe en laat twintig minuten met deksel op de pan zachtjes koken. Pureer de soep daarna met een staafmixer en roer er daarna de room door.

(voor)bereiding gremolata kan een uur van tevoren: rasp de halve citroen en doe in een kommetje. Pers er de knoflook boven uit en roer er de peterselie doorheen. Hak de pistachenootjes fijn en roer deze pas voor serveren door de gremolata.

serveren: verwarm twee diepe borden voor door er kokend water in te schenken, of verwarm ze in een oven van 80 graden.
Verwarm de soep tot heet, en roer de pistachenootjes door de gremolata.
Giet het hete water uit de borden of haal ze uit de oven.
Schenk de koolrabisoep in de borden en garneer met de gremolata, drapeer nog een mooi streepje room op de soep.

✨Kabeljauw met krokante chipskorst met gestoofde prei met mosterdsaus en zelf gebakken chips uit de oven

kabeljauw met crunch van chips
kabeljauw met crunch van chips


Deze kabeljauw met crunch van chips, peterselie, knoflook en citroenrasp heeft een lekkere bite en is heerlijk ziltig fris. Je combineert dit leuke gerecht met in de oven gebakken chips, op een bedje prei in mosterdsaus.
Dit hoofdgerecht is onderdeel van onderstaand kerstmenu voor twee personen. Maar wat let je om het een andere keer te eten? Daar hoeft het echt geen kerst voor te zijn.

Je hebt nodig voor de kabeljauw met crunch van chips:
voor de kabeljauw:
2 mooie moten kabeljauw van 150 g
1 el citroensap
zout
1 vel bakpapier

voor de krokante korst:
2 handen chips naturel, bijvoorbeeld deze 
2 el gehakte peterselie
1/2 teen knoflook geperst
1/2 citroen ? rasp

Voor de aardappelchips:
400 g aardappel
olijfolie om chips in te strijken
zout
1 vel bakpapier
keukenpapier

voor de prei in mosterdsaus:
500 g prei witte en lichtgroene deel
10 minuten koken
20 g boter
20 g bloem
200 g bouillon (koud water met stukje van bouillonblokje)
1 el dijonmosterd

(voor)bereiding chips kan een uur van te voren: schil de aardappels en snijd ze met een sushi-mes of ander scherp groot mes in dunne plakjes.

(voor)bereiding prei kan uur van tevoren: snijd het donkergroene deel af van de prei en snijd de prei overdwars door. Nu kun je de prei schoonspoelen onder de kraan. Snijd de prei in ringen van een cm. Zet de prei op met een bodem water en breng aan de kook, zet de warmtebron daarna zacht. Kook de prei tien minuten gaar. Maak intussen de mosterdsaus.

(voor)bereiding mosterdsaus (kan uur van tevoren) smelt de boter in een steelpannetje en doe er de bloem bij (roux) Laat al roerend met een garde op laag vuur twee minuten garen. Doe er het koude water in een keer bij en zet het vuur hoog (koude vloeistof kan in een keer bij een roux, hete vloeistof moet in gedeeltes om klontjes te voorkomen). Doe er het stukje bouillon bij en roer met de garde tot de saus begint te koken en gaat binden. Doe er nu de dijonmosterd bij en roer door. Proef of het op smaak is, voeg er desnoods nog wat zout aan toe.

verdere bereiding prei: giet de gare prei af in een vergiet en laat uitlekken. Doe terug in de pan en roer er de mosterdsaus door. Vlak voor het eten warm je deze weer op.

bereiding aardappelchips : Verdeel de helft van de aardappelplakjes over een met bakpapier beklede bakplaat. De schijfjes moeten elkaar niet raken.
Bestrijk ze dun met olie dmv een kwastje aan beide kanten en bestrooi met wat zout. Bak de chips op 200 graden in 20 minuten knapperig. (Dat zal niet lukken met alle plakjes, maar dat is niet erg)

Laat de chips gespreid afkoelen op keukenpapier. Doe ze daarna over in een lage ovenschaal. Bak nu de andere helft van de aardappelchips, dit kan op hetzelfde bakpapier.
Laat ook deze chips afkoelen op keukenpapier en doe bij de rest in de lage ovenschaal.
Zet de schaal voor gebruik weg (op kamertemperatuur) maar dek deze niet af anders wordt de chips zacht. Deze schaal gaat straks de laatste vijf minuten nog even in de oven bij de kabeljauw.

bereiding kabeljauw met krokante chipskorst: verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de gehakte peterselie, de geperste knoflook en de citroenrasp door elkaar. Verkruimel er grof de chips boven en lepel voorzichtig om. Leg de kabeljauwmoten op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaaltje: lepel er het citroensap over de moten kabeljauw. Bestrooi met wat zout en verdeel er de chipscrunch over. Plaats in het midden van de oven en bak een kwartier tot de vis nog iets glazig is en de chipskorst krokant.

!!! De laatste vijf minuten van de baktijd vis zet je de schaal met chips erbij onderin de oven om nog even op te piepen.
Tegelijkertijd verwarm je de prei met mosterdsaus weer op.

serveren: verwarm twee borden even voor in heet water, droog ze af en verdeel er de prei in mosterdsaus over. Leg daarop de moten kabeljauw met chipskorst en verdeel er de chips omheen.

✨Vanille ijs met onder andere in koekkruiden, kaneelstokjes en zoete siroop gestoofde kweeperen en geroosterde amandelen

Gestoofde kweeperen met koekkruiden
Gestoofde kweeperen met koekkruiden

 

Heel bijzonder en erg lekker zijn deze gestoofde kweeperen met koekkruiden en kaneel uit de oven. Je kunt het een dag van tevoren al maken, dus dat is wel fijn met de kerstdagen bijvoorbeeld.
Kun je niet aan kweeperen komen? dan kun je ook stoofperen nemen, deze hoeven niet in de oven maar maak je volgens dit recept.
Heel bijzonder en erg lekker zijn deze gestoofde kweeperen met koekkruiden en kaneel uit de oven. Je kunt het een dag van tevoren al maken, dus dat is wel fijn met de kerstdagen bijvoorbeeld.
Kun je niet aan kweeperen komen? dan kun je ook stoofperen nemen, deze hoeven niet in de oven maar maak je volgens dit recept.
Voor deze gestoofde kweeperen met koekkruiden en kaneel heb je nodig:

voor het welwater:
1 citroen daarvan het sap

voor de siroop:
2 dl water
1 kleine sinaasappel, het sap
2 el citroensap
1 schilletje citroenschil alleen het buitenste flinterdunne deel halve citroen
100 g suiker
1 el koekkruiden
1 kaneelstokje

1-1,5 kilo kweeperen, geschild en in kwarten gesneden

1. Bereid het stroopje van water, citroensap en suiker en laat het even koken. Dit kan al onderin de ovenschaal of pan die je gaat gebruiken. Het recept schrijft een ovenschaal voor, af te dekken met aluminiumfolie, maar ik gebruik dan een ovenvaste pan met deksel. Neem er wel eentje met een grote oppervlakte.
2. Schil en snijd de kweeperen in kwarten. Bewaar de schillen en klokhuizen. Leg de kwarten in de siroop zodat ze allemaal de bodem raken. Voeg de specerijen toe en dek af met de schillen en klokhuizen. Doe de deksel op de pan of sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie.
3. Zet het geheel 3 tot 5 uur in een oven van 120 graden Celsius. Serveer daarna warm of koud met de siroop erbij.

bereiding: schil de kweeperen en snijd ze eerst met een groot mes in tweeën en daarna nog een keer door. Dit gaat zwaar, want kweeperen zijn steenhard. Hierbij moet je echt kracht zetten, de klokhuizen zijn nu nog niet te verwijderen dat komt later.
Snijd ze vervolgens in dunne kwarten. En ontdoe ze nu van hun klokhuis door de parten plat op een werkblad te leggen en dan met een scherp mesje uit te snijden. Maar ze worden zacht tijdens het koken.
Je werkt peer voor peer af door de kwarten in een pan koud water te leggen met het citroensap. Ze worden namelijk heel snel bruin.

voor de siroop: doe het water met de suiker, de citroenschil, het sinaasappelsap, het kaneelstokje en de koekkruiden in een klein pannetje en breng aan de kook.
Giet nu de peerpartjes af en doe over in een lage ovenschaal, en giet de siroop over de peren. Sluit de schaal af met aluminiumfolie en plaats het in een oven van 125 graden en laat 5 uur zachtjes stoven.
Laat daarna afkoelen tot later gebruik of gebruik het meteen.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.