Deze koolrabisoep met gremolata en pistachenootjes is een heerlijke combinatie. Het zalvige van de soep is goede vriendjes met de frisse gremolata. Deze soep is ook onderdeel van een kerstmenu waarvan dit het tweede recept is wat ik daarvan plaats. 20 november en 27 november 2020 plaats ik het hoofd- en nagerecht.
✨tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille
✨romige soep van koolrabi met crunchy gremolata
✨kabeljauw met krokante chipskorst met gestoofde prei met mosterdsaus en zelf gebakken chips uit de oven
✨vanille ijs met onder andere in koekkruiden, kaneelstokjes en zoete siroop gestoofde kweeperen en geroosterde amandelen
voor twee personen heb je nodig:
500 g koolrabi geschild in blokjes
20 g roomboter
1 kleine witte ui gesnipperd
400 ml kippen/ groentebouillon
1/2 dl kookroom
voor de gremolata:
1/2 citroen (biologisch)rasp
3 eetlepels zeer klein gesneden verse peterselie
1 teentje geperste knoflook
25 g pistachenootjes
(voor)bereiding kan in de ochtend: fruit de ui in de roomboter gedurende twee minuten tot deze zacht is. Doe er de blokjes koolrabi bij en fruit even mee. Voeg er de bouillon aan toe en laat twintig minuten met deksel op de pan zachtjes koken. Pureer de soep daarna met een staafmixer en roer er daarna de room door.
(voor)bereiding gremolata kan een uur van tevoren: rasp de halve citroen en doe in een kommetje. Pers er de knoflook boven uit en roer er de peterselie doorheen. Hak de pistachenootjes fijn en roer deze pas voor serveren door de gremolata.
serveren: verwarm twee diepe borden voor door er kokend water in te schenken, of verwarm ze in een oven van 80 graden.
Verwarm de soep tot heet, en roer de pistachenootjes door de gremolata.
Giet het hete water uit de borden of haal ze uit de oven.
Schenk de koolrabisoep in de borden en garneer met de gremolata, drapeer nog een mooi streepje room op de soep.