Deze tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille is het eerste gerecht, van het budgetvriendelijke, maar mega lekkere vier-gangen-kerstmenu, wat ik heb bedacht.
Het is voor twee personen, maar kan heel goed worden verdubbeld naar vier of meerdere personen.
Iedere komende vrijdag zal ik een gerecht uit het menu plaatsen, te beginnen met het voorgerecht:
✨tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille
✨romige soep van koolrabi met crunchy gremolata
✨kabeljauw met krokante chipskorst met gestoofde prei met mosterdsaus en zelf gebakken chips uit de oven
✨vanille ijs met onder andere in koekkruiden, kaneelstokjes en zoete siroop gestoofde kweeperen en geroosterde amandelen
Deze tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille is erg makkelijk te maken. De ragout kun je al van een paar uur van tevoren bereiden, zodat je voor de rest van het kerstdiner je handen vrij hebt.
Het is een gerecht voor twee personen, maar je kunt ook de hoeveelheden verdubbelen wanneer je het voor vier personen wilt maken.
Wanneer je de tompoucen te klein vindt, kun je gerust een heel plakje bladerdeeg per persoon nemen. Houd dan wel gewoon onderstaande hoeveelheid ragout aan.
nodig voor twee personen:
25 g boter
25 g bloem
200 ml visfond
50 ml droge witte wijn
25 ml slagroom
125 g rivierkreeftjes
6 takjes dille daarvan de draadjes geplukt +
2 takjes dille voor de garnering
1 roomboter bladerdeeglapje
1 vel bakpapier
losgeklopt ei
(voor)bereiding ragout: smelt de boter in een steelpannetje en doe er de bloem bij. Roer met de garde gedurende twee minuten de roux gaar. Doe er in een keer de koude fond bij en roer met de garde tot saus op matig heet vuur. Wanneer de saus dik wordt pak je een kleine houten lepel en roert goed de zijkanten van de roux mee door de saus. Doe er nu de witte wijn en slagroom bij en kook nog even mee.
Tot hier kun je een paar uur van te voren voorbereiden.
bereiding Tompouce: snijd het plakje bladerdeeg in de lengte in tweeën en leg deze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Smeer licht in met geklopt ei en plaats de bakplaat een kwartier in een oven van 200 graden. Haal er daarna uit en ga verder met de ragout.
bereiding ragout: wanneer de bladerdeeg nét uit de oven is, warm dan de ragout op. Wanneer het kookt, roer er dan op het allerlaatst 2/3 van de rivierkreeftjes door samen met de dille.
bereiding pasteitjes: snijd de beide helften bladerdeeg overdwars door. Leg de onderste helften op twee kleine bordjes. Verdeel er de hete ragout over, en plaats er de dekseltjes op.
Garneer met de rest van de rivierkreeftjes en de dille.
Kijk voor meer kerstmenu’s hier