Deze kabeljauw met crunch van chips, peterselie, knoflook en citroenrasp heeft een lekkere bite en is heerlijk ziltig fris. Je combineert dit leuke gerecht met in de oven gebakken chips, op een bedje prei in mosterdsaus.
Dit hoofdgerecht is onderdeel van onderstaand kerstmenu voor twee personen. Maar wat let je om het een andere keer te eten? Daar hoeft het echt geen kerst voor te zijn.
De prei in mosterdsaus kun je vlak voor de bereiding vis al klaar hebben staan, evenals de chips. Dat scheelt in druk. De kabeljauw kun je niet van tevoren klaar zetten omdat anders de krokante chipskorst zacht wordt.
De chips en de prei maak je dus als eerste. De chips gaat nog even mee in de oven met de vis. De prei met mosterdsaus warm je vlak voor het eten weer op.
Voor wel tien kerstmenu’s, zowel vegetarisch als met vlees en vis eens hier.
Kerstmenu 2020:
✨tompouce met ragout van rivierkreeftjes en verse dille
✨romige soep van koolrabi met crunchy gremolata
✨kabeljauw met krokante chipskorst met gestoofde prei met mosterdsaus en zelf gebakken chips uit de oven
✨vanille ijs met onder andere in koekkruiden, kaneelstokjes en zoete siroop gestoofde kweeperen en geroosterde amandelen
Je hebt nodig voor de kabeljauw met crunch van chips:
voor de kabeljauw:
2 mooie moten kabeljauw van 150 g
1 el citroensap
zout
1 vel bakpapier
voor de krokante korst:
2 handen chips naturel, bijvoorbeeld deze
2 el gehakte peterselie
1/2 teen knoflook geperst
1/2 citroen ? rasp
Voor de aardappelchips:
400 g aardappel
olijfolie om chips in te strijken
zout
1 vel bakpapier
keukenpapier
voor de prei in mosterdsaus:
500 g prei witte en lichtgroene deel
10 minuten koken
20 g boter
20 g bloem
200 g bouillon (koud water met stukje van bouillonblokje)
1 el dijonmosterd
(voor)bereiding chips kan een uur van te voren: schil de aardappels en snijd ze met een sushi-mes of ander scherp groot mes in dunne plakjes.
(voor)bereiding prei kan uur van tevoren: snijd het donkergroene deel af van de prei en snijd de prei overdwars door. Nu kun je de prei schoonspoelen onder de kraan. Snijd de prei in ringen van een cm. Zet de prei op met een bodem water en breng aan de kook, zet de warmtebron daarna zacht. Kook de prei tien minuten gaar. Maak intussen de mosterdsaus.
(voor)bereiding mosterdsaus (kan uur van tevoren) smelt de boter in een steelpannetje en doe er de bloem bij (roux) Laat al roerend met een garde op laag vuur twee minuten garen. Doe er het koude water in een keer bij en zet het vuur hoog (koude vloeistof kan in een keer bij een roux, hete vloeistof moet in gedeeltes om klontjes te voorkomen). Doe er het stukje bouillon bij en roer met de garde tot de saus begint te koken en gaat binden. Doe er nu de dijonmosterd bij en roer door. Proef of het op smaak is, voeg er desnoods nog wat zout aan toe.
verdere bereiding prei: giet de gare prei af in een vergiet en laat uitlekken. Doe terug in de pan en roer er de mosterdsaus door. Vlak voor het eten warm je deze weer op.
bereiding aardappelchips : Verdeel de helft van de aardappelplakjes over een met bakpapier beklede bakplaat. De schijfjes moeten elkaar niet raken.
Bestrijk ze dun met olie dmv een kwastje aan beide kanten en bestrooi met wat zout. Bak de chips op 200 graden in 20 minuten knapperig. (Dat zal niet lukken met alle plakjes, maar dat is niet erg)
Laat de chips gespreid afkoelen op keukenpapier. Doe ze daarna over in een lage ovenschaal. Bak nu de andere helft van de aardappelchips, dit kan op hetzelfde bakpapier.
Laat ook deze chips afkoelen op keukenpapier en doe bij de rest in de lage ovenschaal.
Zet de schaal voor gebruik weg (op kamertemperatuur) maar dek deze niet af anders wordt de chips zacht. Deze schaal gaat straks de laatste vijf minuten nog even in de oven bij de kabeljauw.
bereiding kabeljauw met krokante chipskorst: verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de gehakte peterselie, de geperste knoflook en de citroenrasp door elkaar. Verkruimel er grof de chips boven en lepel voorzichtig om. Leg de kabeljauwmoten op een met bakpapier beklede bakplaat of in een ovenschaaltje: lepel er het citroensap over de moten kabeljauw. Bestrooi met wat zout en verdeel er de chipscrunch over. Plaats in het midden van de oven en bak een kwartier tot de vis nog iets glazig is en de chipskorst krokant.
!!! De laatste vijf minuten van de baktijd vis zet je de schaal met chips erbij onderin de oven om nog even op te piepen.
Tegelijkertijd verwarm je de prei met mosterdsaus weer op.
serveren: verwarm twee borden even voor in heet water, droog ze af en verdeel er de prei in mosterdsaus over. Leg daarop de moten kabeljauw met chipskorst en verdeel er de chips omheen.