Lasagne met bechamèlsaus, zoals manlief en zoons het bij mij thuis het liefst eten, en het (inmiddels allebei het huis uit) ook thuis weleens zelf willen maken. Mijn website is daarvoor regelmatig een inspiratiebron ;-))
Nodig voor een flinke schaal (4 tot 6 personen)
voor de tomatensaus:
4 el olijfolie
400 gram rundergehakt (biologisch)
250 g champignons in plakjes gesneden
vers gemalen zout en peper
1 grote rode ui gesnipperd
2 gehakte tenen knoflook
1 blik tomatenblokjes
1 groot blik tomatenpuree
1 el gedroogde oregano
2 handen gehakte basilicum
voor de bechamelsaus:
50 gram roomboter
50 gram bloem
500 ml halfvolle melk
versgemalen zout en peper
verse nootmuskaat geraspt op nootmuskaatrasp of uit busje
75 gram geraspte parmazaanse kaas
250 gram verse lasagnevellen (koeling AH)
bereiding: maak eerst de tomatensaus door de ui en knoflook te fruiten in de olijfolie op laag vuur gedurende tien minuten. Doe er het gehakt bij en bak op hoog vuur rul en grijs. Voeg er zout en peper aan toe en doe er de champignons er in plakjes bij. Voeg er nu de tomatenblokjes uit blik en tomatenpuree aan toe. Doe er wat heet water bij (twee keer heet water in tomatenblikje bv) en de oregano en laat op laag vuur zachtjes een kwartiertje stoven.
Maak intussen de bechamelsaus: smelt de roomboter in een klein pannetje, doe de bloem bij en roer met de garde op halfhoog tot de roux gegaard is, dit duurt ongeveer twee minuten. Doe in een keer (alleen hete vloeistoffen dienen beetje bij beetje bij een roux gevoegd te worden) alle koude melk erbij en zet het vuur hoog. Roer met een garde tot de saus kookt en dik wordt. Pak nu een pollepel en roer ook langs de rand van de pan alle roux mee. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Neem een grote ovenschaal en verdeel er een klein laagje tomatensaus over. Leg daar een laagje verse lasagnevellen op (ik kon er drie verse bladen lasagne in kwijt) doe daar weer wat tomatensaus over Verdeel daar weer wat vellen lasagne over en herhaal bovenstaande. Op de bovenste laag komt de bechamelsaus. Verdeel er de geraspte Parmezaanse kaas over en zet 30 minuten in een oven van 180 graden.
lekker met een gemengde salade met rode ui, tomaatjes en olijven met een dressing van olijfolie extra vergine en balsamico