Lasagne

Lasagne met bechamèlsaus, zoals ze het bij mij thuis het liefst eten.
Ik maakte de tomatensaus met biologische half om half gehakt, dat is smaakvoller en minder droog dan alleen met rundergehakt.

Nodig voor een flinke schaal (4 tot 6 personen)
voor de tomatensaus:
4 el olijfolie
400 gram half om half gehakt (biologisch)
vers gemalen zout en peper
1 grote rode ui gesnipperd
2 gehakte tenen knoflook
1 blik tomatenblokjes
1 groot blik tomatenpuree
1 el gedroogde oregano
2 handen gehakte basilicum

voor de bechamelsaus:
50 gram roomboter
50 gram bloem
500 ml halfvolle melk
versgemalen zout en peper
verse nootmuskaat geraspt op nootmuskaatrasp of uit busje
75 gram geraspte parano of parmazaanse kaas
250 gram verse lasagnevellen

bereiding: maak eerst de tomatensaus door de ui en knoflook te fruiten in de olijfolie op laag vuur gedurende tien minuten. Doe er het gehakt bij en bak op hoog vuur rul en grijs. Voeg er zout en peper aan toe en doe er de tomatenblokjes uit blik en tomatenpuree bij. Voeg er wat heet water aan toe (twee keer heet water in tomatenblikje bv) doe er de oregano bij en laat op laag vuur zachtjes stoven.

Maak intussen de bechamelsaus: smelt de roomboter in een klein pannetje, doe de bloem bij en roer met de garde op halfhoog tot de roux gegaard is, dit duurt ongeveer twee minuten. Doe in een keer (alleen hete vloeistoffen dienen beetje bij beetje bij een roux gevoegd te worden) alle koude melk erbij en zet het vuur hoog. Roer met een garde tot de saus kookt en dik wordt. Pak nu een pollepel en roer ook langs de rand van de pan alle roux mee. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Neem een grote ovenschaal en verdeel er een klein laagje tomatensaus over. Leg daar een laagje verse lasagnevellen op (ik kon er drie in kwijt) doe daar weer wat tomatensaus over en lepel er een beetje bechamelsaus (houd wel 2/4 over om over de topping te doen) over en daarover wat geraspte kaas. Verdeel daar weer wat vellen lasagne over en herhaal bovenstaande. Op de bovenste laag komt het laatste beetje tomatensaus met daaroverheen 2/4 van de overgebleven bechamelsaus. Strooi daar de rest van de geraspte kaas over en zet 30 minuten in een oven van 180 graden.

lekker met een gemengde salade met rode ui, tomaatjes en olijven met een dressing van olijfolie extra vergine en balsamico

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.