Hierbij plaats ik nogmaals Stifado (aangepaste versie) met romige polenta. Soms heb je wel eens zo’n recept wat aan wat aanpassing toe is. Na ons bezoek aan Corfu, kreeg ik stoofschotels die waren gemaakt met zoete witte wijn in plaats van rode wijn. Dit vond ik zo lekker in combinatie met de zoet gebakken ui, dat ik het bestaande recept van stifado heb aangepast naar onderstaande versie. Zo heb ik de rode wijn vervangen door 11/2 dl halfzoete witte wijn maar halfzoete rode wijn kan ook. Ook heb ik de uien grof gesnipperd en eerst zoet gefruit, en heb ik de hoeveelheid vlees aangepast van 1500 gram naar 750 gram wat echt genoeg is voor 6 personen.
Heb je nog stifado over dan kun je er de volgende dag, of de dag erna stamna van maken.
Maar natuurlijk staat de originele stifado ook nog op mijn site, hier het recept
nodig voor een Stifado voor 6 personen;
olijfolie
4 uien grof gesnipperd
2 grote tenen knoflook
750 gram sukadelappen in blokjesgemalen zeezout en peper
groot blikje tomatenpuree
1 blik tomatenpulp van Mutti AH (zonder toevoeging van kruiden) Of ander blik tomatenblokjes bv
bouquet garni van 2 tak tijm, 2 verse laurier, 1 tak rozemarijn bij elkaar gebonden met slagerstouw
11/2 dl halfzoete witte- of rode wijn
1 flinke hand verse oregano, of 2 tl gedroogd
11/2 dl heet water of meer
400 g snacktomaatjes
optioneel: half kaneelstokje nog een snuf suiker
Bereiding:
Verhit in een grote braadpan 2 olijfolie en fruit de ui en knoflook op zacht vuur zacht en zoet. Bak ik een anti-aanbakpan het vlees in stukken mooi bruin in 3 el olijfolie en voeg bij de ui. Doe er zout en peper bij en blus het geheel af met de wijn
Voeg er nu de tomatenpuree aan toe en zet het vuur wat zachter. Bak nog 10 minuutjes zachtjes mee en doe er het blik tomatenpulp of blokjes bij. Giet er 1 dl heet water (of meer) bij, voeg er eventueel de kaneel aan toe en laat 4 uur of langer (ikzelf doe altijd zo’n 5 uur)zachtjes stoven op een spaarbrander. Doe er een uur voor einde stooftijd de tomaatjes er in zijn geheel bij en de oregano.
Tussendoor wat heet water toevoegen wanneer dat nodig is. Proef of je de stifado op smaak vindt, zonodig nog een snuf suiker toevoegen.
voor de polenta;
200 gram polenta (ik gebruikte deze van de Turkse winkel, maar de Jumbo heeft het ook, zie foto)
800 ml water
40 gram roomboter
50 gram parmazaanse kaas of paranokaas geraspt
gemalen peper en zout
bereiding:
Breng het water samen met de polenta aan de kook en laat het al roerend een kwartiertje zachtjes koken.
Strooi er daarna zout en peper naar smaak aan toe, en doe er de roomboter bij. Roer goed door en voeg er zo nodig nog wat water bij wanneer je de polenta te dik vindt. De polenta moet de consistentie van dikke pap hebben. Doe er de geraspte kaas bij en roer goed door. Proef of de polenta goed op smaak is.
Serveer met de Stifado en gekookte sperziebonen