Griekse Stifado

Urenlang heeft het zachtjes op een zacht vuurtje gestoofd, deze Griekse Stifado. Door de heerlijke geur ervan en het schitterende weer waande je je gewoon weer een beetje in Griekenland.
De kruidentuin is in de vakantie flink aangegroeid, vooral de salie is een hele struik geworden.
Reden te meer om van de week weer eens ‘saltimbucca’ te maken, lekker met polenta of pasta.
De Stifado heb ik gemaakt volgens de aanwijzingen van de Griekse kok taveerne ‘Mantalena’, hij pureert uien altijd samen met olijfolie tot moes, hetzelfde met knoflook. (Er zijn meerdere recepten van stifado te vinden, in grote lijnen komen ze allemaal met elkaar overeen)
Zo vind je geen stukjes ui terug in je saus en je hebt er veel kookgemak van.
Omdat ik geen tijd had om er een voorraadje van aan te leggen heb ik de ui en de knoflook voor deze stoofschotel samen met de staafmixer gepureerd met olijfolie extra vergine.

Nodig voor een Stifado voor 6 personen;
Olijfolie
1500 gram sukadelappen in blokjes
4 uien (gepureerd samen met de knoflook met half kopje olijfolie extra vergine)
4 grote tenen knoflook
gemalen zeezout en peper
1 groot blikje tomatenpuree
750 gram zeer smaakvolle tomaten, ontveld met zaadjes in stukjes (omdat wij in Nederland geen écht smaakvolle tomaten hebben is het een aanrader om een blik gepelde tomaten te gebruiken van goede kwaliteit inclusief het sap)
1 kaneelstokjes doormidden gebroken
Handje verse tijm
2 laurierblaadjes (vers) gekneusd
3  dl rode wijn
1 flinke hand gehakte peterselie
1 dl runderbouillon
optioneel:  rietsuiker

Bereiding:
Verhit in een grote braadpan de olijfolie en maal zeezout en peper over de stukken sukadelap.
Braad bruin ophoog vuur en voeg er de gepureerde ui en knoflook aan toe en bak mee. Voeg er nu de tomatenpuree met de tijm aan toe en zet het vuur wat zachter. Bak nog 10 minuutjes zachtjes mee en doe er dan de rode wijn, de runderbouillon en de tomaten bij. Voeg er de kaneel aan toe en de blaadjes laurier en laat 3 uur of langer zachtjes stoven op een spabrander. Haal de kaneelstokjes er na 1 uur stooftijd uit.
Tussendoor wat heet water toevoegen wanneer dat nodig is, roer er op het laatste moment de peterselie door. Proef of je de stifado op smaak vindt, je kunt er  rietsuiker naar smaak aan toe voegen om de tomatensmaak naar boven te halen.
Heerlijk bij zilvervliesrijst en sperzieboontjes.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*