Ik maakte deze rode bietensoep met crème de cassis (alternatief, granaatappelsiroop, verkrijgbaar bij de Turkse winkel) en frambozenjam. Het resultaat was een lekkere friszure romige soep. Borsjtsj is een soep van rode bieten die veel gegeten wordt in Slavische landen, vooral in de Oekraïne, Polen, Rusland en Wit-Rusland. Er zijn verschillende variaties op mogelijk, je kunt de soep zowel warm als koud serveren. In Rusland wordt er vaak geprakt hardgekookt ei en/of blokjes augurk aan toegevoegd.
Ik heb de soep vrij basic gehouden, maar je kunt er ook deze variant op maken. Of maak er een koude variant op zoals deze rode bieten gazpacho, of deze met makreel en kersen.
Voor de topping heb ik een dressing geklopt van crème fraiche en karnemelk. Traditioneel hoort er dille op geserveerd te worden, maar je kunt ook heel goed basilicum of gehakte peterselie nemen.
Voor twee personen:
1 el olijfolie
1 sjalotje
500 g verse bietjes (versafdeling)
2 el frambozenazijn
3 el crème de cassis (alternatief granaatappelsiroop, Turkse winkel)
1 el frambozenjam
1 laurierblaadje
400 ml groentebouillon
2 el crème fraîche
peper
topping:
4 el karnemelk
1/2 el crème fraîche
basilicum, dille of gehakt peterselie
bereiding: fruit de sjalot in de olijfolie. Snijd de kontjes van de bietjes, en pel ze wanneer het velletje er nog om heen zit. Snijd de bietjes in stukken en fruit vijf minuten mee met de sjalot. Voeg er de frambozenazijn, -jam, crème de cassis, toe en bak even mee. Voeg er de bouillon bij samen met de laurier en laat een kwartiertje zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer samen met de crème fraîche.
serveren: serveer de soep in mooie kommen die je eerst hebt omgespoeld met kokend water. Klop een dressing van de karnemelk en de crème fraîche en druppel in een mooi streepje over de soep. Garneer verder met groene kruiden naar smaak