We hadden gisteren tezamen een etentje waar deze rode bietensoep met balsamico onderdeel van was.
Een mens moet het het deze dagen toch een beetje gezellig voor zichzelf maken. Ik en manlief hadden gister een viergangen-menu gereserveerd bij restaurant ‘Thuis’, het thema was Italiaans.
Vooraf hadden we ‘Krokante portobello-quiches met verse kruiden, gehakte walnoten en manchego’ uit de oven, deze keer had ik gewoon Grano padano-kaas gebruikt. daarna onderstaande bietensoep, als hoofdgerecht ‘zalmfilet Saltimbocca’ met linzen en wortelen, en als dessert deze Italiaanse cheesecake met lemoncurd, erbij espresso met een glaasje limoncello. De cheesecake heb ik overigens aangepast naar een springvorm van 12 cm, en de helft van de ingrediënten genomen.
recept rode bietensoep met balsamico:
voor twee personen:
2 el olijfolie
1 sjalot gesnipperd
150 g aardappel in blokjes
4 takjes tijm geritst
250 g gekookte rode biet in stukken
1 kleine Elstar appel geschild in blokjes
3 dl groentebouillon
3 el balsamico
1 flinke el crème fraiche
bereiding: fruit de sjalot in de olijfolie gedurende vijf minuten in een kleine braadpan op laag vuur. Voeg er nu de aardappelblokjes aan toe en zet het vuur hoger. Bak twee minuten mee en voeg er nu de tijm en biet aan toe samen met de appel. Bak nog even mee en voeg er nu de bouillon aan toe. Laat met deksel op de pan op laag vuur koken gedurende twintig minuten. Voeg er nu de crème fraiche en balsamico aan toe en pureer de soep met de staafmixer tot een beetje een lobbige soep.Garneer met wat gehakte peterselie en room