We bevinden ons meteen in lente-achtige sferen met deze rode bieten-gazpacho. Het leuke van deze soep is dat je het zowel als gazpacho kunt eten, maar ook warm kunt serveren
Hierbij komt het roze flensje uit het prachtige kookboek ‘Koken met kleur’ van Joke Boon
voor de bietengazpacho:
1/2 el venkelzaad
2 sjalotjes
500 g vacuüm verpakte gare biet
1/2 liter bietensap (zonnatura)
1 el granaatappel-siroop ( Turkse en Marrokkaanse winkel)
2 el frambozen-azijn
voor de topping:
kookroom
kleine blokjes rauwe zomerbiet (geel)
groene cress
voor het sticky:
voor twee flensjes:
1 klein rood bietje (50 g kant en klaar)
60 g bloem
1/2 tl bakpoeder
75 ml melk
olie om in te bakken
voor de roomkaas:
120 g roomkaas
10 g munt
5 g koriander
peper en zout
zoetzuur van schijfjes zomerbiet
8 halve schijfjes gemarineerd in wat appelazijn en honing
grote prikkers
plastic folie
(voor)bereiding gazpacho: kan dag van tevoren: rooster de venkelzaadjes in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Snipper de ui en fruit vijf minuten aan in de olijfolie, samen met de geroosterde venkelzaadjes. Snijd de bietjes klein en fruit even mee. Doe er de bietensap bij en de el granaatappel-siroop en de frambozenazijn. Laat tien minuutjes zachtjes koken en pureer dan in een blender, of met een staafmixer. Pas op met spatten !!
Proef of de soep op smaak is, en laat afkoelen. Laat bij voorkeur de soep een nachtje in de koelkast ijskoud worden. Wanneer je ervoor kiest de soep warm te serveren kan dat natuurlijk ook.
(voor)bereiding van de flensjes: pureer het beslag met een staafmixer en bak er twee flensjes van. Bak zachtjes gaar aan beide kanten zodat de flens mooi roze blijft en niet verkleurd. Laat ze op een bord glijden en laat afkoelen.
voor de roomkaas: hak de munt en koriander fijn en prak de roomkaas met de kruiden door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Smeer de flensjes dik met de roomkaas. Rol strak op en wikkel in plastic folie. Leg even een kwartiertje in de vriezer, zo blijven de schijfjes die je er van snijd mooi rond.
Haal ze na het kwartier uit de vriezer en snijd de buitenkanten eraf. Snijd van de test mooie plakken en rijg per prikker om en om de halve schijfjes biet en de roze schijfjes. Leg ze op een bordje en zet weg voor gebruik.
bereiding: schenk de bieten-gazpacho, of warme soep voorzichtig in kommetjes, dat gaat het beste met schenkkan. Doe er een streepje kookroom op en wat blokjes gele en rode biet, garneer met wat groene cress en serveer met de sticks.
Je kunt het ook serveren met geroosterd stokbrood met oregano, zout en olijfolie extra vergine, zie recept