Een lekker Italiaanse pasta is deze linguine met artisjok en parmezaan. Potjes artisjokharten koop ik het liefst bij de groenteboer, op olie. In de supermarkt vind ik de potjes artisjok doorgaans een iets te zure smaak hebben. Toch zijn er wel goede alternatieven zoals deze of deze.
Pasta met artisjok is een van de vele traditionele pasta recepten die de Italiaanse keuken kent. Italianen voegen er nog pancetta aan toe en laten de room weg. Ze gebruiken doorgaans wat kookwater van de pasta die samen met de parmezaanse kaas op het allerlaatst door de afgegoten pasta wordt geroerd. Dit geeft op zichzelf al een romige consistentie. Doordat ik in dit recept geen pancetta gebruik heb ik wel room toegevoegd.
Je kunt er overigens ook verse artisjokken voor de pasta gebruiken, maar dan moet je er wel wat werk voor over hebben.
En voor door de pasta zijn de potjes artisjokharten supergeschikt vanwege hun zachte structuur. voor meer recepten met artisjokken kijk hier
!! Verwarm twee diepe borden voor in een oven van 80 graden. Of giet er van tevoren kokend water in.
nodig voor twee personen:
150 g linguine
2 el olijfolie
1 teen knoflook fijn gehakt
200 g artisjokharten op olie (uitgelekt en fijn gesneden)
1 dl slagroom
75 g parmezaanse kaas (25 g voor garnering)
fijn gehakte peterselie
Zout en peper
bereiding: kook de pasta en bereid intussen de saus. Fruit de knoflook heel zachtjes in de olijfolie, voeg er de in stukjes gesneden artisjokharten aan toe en fruit deze even mee. Doe er nu de room bij en laat op laag vuur iets indikken.
Giet de gare pasta af, maar haal er eerst een kopje kookwater vanaf. Roer de saus door de pasta samen met de parmezaanse kaas en gehakte peterselie. Voeg eventueel nog wat kookwater van de pasta toe.
serveren: verdeel de pasta over twee voorverwarmde diepe borden en garneer met de rest van de parmezaanse kaas en wat gehakte peterselie