Ik maakte deze kip Tikka Masala â la Tessa. Ik volgde Tessa al een tijdje op haar foodblog ‘I am cooking with love’ . Begin maart las ik op de foodbloggers-blog die ik samen met andere medebloggers volg, dat Tessa onlangs is overleden.
Ze was ongeneeslijk ziek.
Marina van de blog Marina’s Bakery, kwam met het sympathieke idee om ons foodbloggers een recept te laten koken van Tessa haar mooie foodblog.
Tessa zou dat geweldig hebben gevonden. Ik koos voor deze heerlijke Kip Tikka Masala.
Haar foodblog ‘I am cooking with love’ is met heel veel liefde gemaakt en bijgehouden door Tessa.
We maken kennis met haar lieve Brits korthaar Bono, haar culinaire uitjes. Maar ook met het verloop van haar ziekte die haar leven de laatste maanden van haar leven zo moeilijk maakte.
Dat haar lezers zo met haar mee leefden in de periode dat ze zo ernstig ziek was, daar putte ze veel troost uit.
Tot het eind toe probeerde ze opgewekt en positief te blijven, waar ik heel veel bewondering voor heb.
Voor meer kiprecepten kun je hier een kijkje nemen.
Voor de Kip Tikka Masala â la Tessa is nodig:
voor twee à drie personen:
3 tenen knoflook, fijn geraspt
1 theelepels gember, fijn geraspt
2 theelepels kurkuma
1 theelepel garam masala
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel komijn
200 ml volle yoghurt (ik nam Griekse yoghurt 5 %)
1/4 eetlepel zout
400 gram kippendijfilet
11/2 eetlepels olie of ghee
1/2 ui, fijngesneden
1/2 klein blikje tomatenpuree
1/4 theelepel kardemompoeder
1/2 theelepel chilivlokken (meer of minder naar smaak)
1 blik hele tomaten
1/2 blokje kippenbouillon
200 ml crème fraîche of Griekse yoghurt 5 % vet
verse koriander ter garnering
bereiding: meng de knoflook, gember, kurkuma, garam masala, korianderpoeder en komijn in een kommetje.
Meng in een grote kom de yoghurt, zout en de helft van het kruidenmengsel. Doe de kip erbij. Zorg dat de kip goed onder de marinade zit. Dek af en zet 4-6 uur in de koelkast of een hele nacht.
Dek de resterende kruidenmengsel af en zet dat ook in de koelkast.
Verwarm de olie in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui, tomatenpuree, kardamompoeder en chilivlokken toe en bak tot de de uien zacht zijn en de tomatenpuree wat donkerder van kleur. Ongeveer 5 minuten.
Voeg het resterende kruidenmengsel toe en bak ongeveer 4 minuten.
Doe de tomaten met hun eigen sap erbij druk met een houten lepel kapot. Verkruimel het bouillonblokje en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag en laat het ongeveer 10 minuten pruttelen. Roer regelmatig en schraap de eventuele aanbaksels los.
Voeg de crème fraîche (ik deed Griekse yoghurt) en koriander toe en laat het voor 30 – 40 minuten pruttelen. Roer regelmatig. De saus zal wat indikken.
Zet ondertussen de grill van je oven op de hoogste stand. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg er een rooster op. Leg daarop de stukken kip naast elkaar.
Zet de bakplaat in de oven en grill totdat er donkere plekken op de kip ontstaan. De kip zal dan nog niet gaar zijn. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Haal de kip uit de oven en snij in hapklare stukken en voeg toe aan de saus. Laat alles nog 10 minuten pruttelen totdat de kip gaar is. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper.
Serveer met verse koriander, naan of rijst, en deze geroosterde bloemkool
Het originele recept van Tessa vind je hier