Deze tikka masala is heel erg lekker, de gerookte paprikapoeder maakt de currypasta erg bijzonder en smakelijk. Ik heb dit recept van Jamie Olivier maar naar eigen smaak aangepast. De geroosterde bloemkool met korianderzaad heb ik erbij gecombineerd wat een heerlijke combi bleek.
Je kunt dit gerecht vegetarisch maken door kikkererwten te gebruiken of ruim geroosterde blanke amandelen. Of beide
voor zes personen:
voor de tikka masala-pasta:
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
2 verse rode chilipepers, zaadjes verwijderd, gehakt
4 tenen knoflook, geperst
4 cm gemberwortel, gehakt
2 tl garam masala
2 el zonnebloemolie
2 el tomatenpuree
1 kleine bos verse koriander gehakt
1 tl chilipoeder
1 el gerookt paprikapoeder (niet gewone paprikapoeder nemen) AH
voor de geroosterde bloemkool:
voor vier personen:
1 grote bloemkool in roosjes en stronk in stukjes
3 el olijfolie
zout en peper
2 tl korianderzaad gestampt
1 vel bakpapier
voor de saus:
voor vier personen:
2 el olijfolie
2 uien gesnipperd
2 geperste tenen knoflook
1 verse rode chilipeper, fijn gehakt zonder zaadjes
4 cm verse gemberwortel, gehakt
1/2 bos koriander, fijngehakt
500 g kipfilets in stukjes
1 blik tomaatstukjes â 400 g
150 ml kokosmelk Fairtrade
150 ml Griekse yoghurt
4 el gembersiroop
basmatirijst
5 djeroek poeroet-blaadjes
garnering: geroosterde amandelen
(voor)bereiding pasta: vijzel het komijn- en korianderzaad fijn in een vijzel. Roer de rest van de ingrediënten voor de pasta in een kommetje door elkaar, en voeg er het gemalen komijn-en korianderzaad aan toe.
Zet apart.
bereiding geroosterde bloemkool: hussel de bloemkool-roosjes en -stukjes met de olie in een kom met het gestampte korianderzaad en zout & peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster in een voorverwarmde oven zo’n twintig minuten op 180 graden.
Intussen kook je de rijst samen met de djeroek-poeroetblaadjes.
Ga nu verder met de curry: vergit de olie in een anti-aanbakpan en fruit hierin de ui samen met de knoflook, gember en gehakte peper gedurende tien minuten.
Voeg er de kip aan toe en bak op hoog vuur tot de kip bijna gaar is. Roer er 3/4 van de tikka-massala-pasta bij en bak mee. Blus af met de kokosmelk, doe er de tomatenpuree, de tomaatblokjes, de gembersiroop en de yoghurt bij en roer door. Laat het geheel nog even zachtjes tien minuten stoven. Doe er op het laatst de gehakte koriander door, maar laat nog wat achter voor de garnering.
serveren: verwarm borden voor in een bak heet water, droog af en verdeel er rijst, curry en geroosterde bloemkool over. Garneer met nog wat gehakte koriande en geroosterde blanke amandelen.