Kip piri-piri is een van oorsprong Portugees gerecht, vrij vertaald rode duivel. Dat geeft meteen aan wat een heet gerecht het is.
Persoonlijk houd ik wel van heet, maar de hoeveelheid pepers die door de traditionele piri-piri gaan, is mij toch echt te heftig. Wanneer het aan tafel blussen wordt, met een kan water bij de hand, dan is het geen lolletje meer om dit gerecht te eten.
Leuke anekdote is, dat manlief bijna de bloemen uit de vaas rukte, om deze aan zijn mond te zetten, bij het eten van pepers bij zijn goulash.
Dat was in een restaurant in Boedapest, waar ze pepers bij het serveren ervan, lieten doorgaan voor paprika’s.
Waarschijnlijk waren deze pepers van een soort, die nogal wat heter zijn dan onze vertrouwde rode peper.
Maar goed, ik dwaal af, het gaat uiteindelijk niet over goulash, maar over piri- piri.
Over het algemeen bestaat het piri-piri mengsel uit piri-piri pepers, oregano, gember, kardemom, knoflook, ui en zeezout.
Erg lekker in combinatie met sperziebonen met couscous
nodig voor vier personen:
voor de piri-piri:
2 tl zoete paprika-poeder
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl kardemom (hiervoor 2 kardemompeulen fijnmaken in vijzel)
1 tl oregano
1 tl zout
1 à 2 gedroogde pepertjes
1 fijn gesneden ui
2 geperste teen knoflook
2 el olijfolie
voor de kip:
4 kippenpoten
voor de mango-salsa:
1 niet al te rijpe mango
1/2 rode peper zonder zaad
1 kleine rode ui
1/2 limoentje
1 hand vers gehakte koriander
(voor)bereiding piri-piri: pureer de ingrediënten voor de salsa met een staafmixer in een mengkom. Voeg er eerst maar één gedroogd pepertje aan toe, en proef of je het pittig genoeg vindt, zo niet, doe er dan het tweede pepertje bij. Pureer deze er nog doorheen.
bereiding kip: verwarm de oven voor op 200 graden. Wrijf de kippenpoten in met het piri-piri-mengsel en leg ze in een passende ovenschaal.
Plaats de schaal 45 minuten in een oven van 200 graden.
Bereiding mango salsa: schil de mango en snijd van de lange kant langs de pit twee grote helften af, en snijd deze in stukjes. Snijd ook de rest van de mango in stukjes, en doe in een schaal. Hak de halve rode peper fijn en snipper het uitje. Voeg bij de mango in de schaal, en pers er de halve limoen bovenuit.
Garneer met de vers gehakte koriander.
Lekker met sperziebonen en couscous