Amandelcake op basis van polenta

Amandelcake op basis van polenta

Deze amandelcake op basis van polenta is luchtig, en lekker smeuïg van structuur. Het is wat mij betreft de lekkerste cake tot nu toe. De structuur van de cake wordt door de polenta lekker stevig en toch luchtig.
Polenta is een traditioneel Italiaans gerecht gemaakt van mais, het wordt met name in Noord Italië gegeten, en dan vooral in hartige gerechten.
Het is een relatief goedkoop product en te koop in de meeste grote supermarkten. Meestal in de vorm van zeer fijn vermalen maïsgries. Ik haal de polenta meestal bij de Oosterse winkel, maar je kunt er ook voor bij de Biologische winkel terecht. Je vindt hier nog meer heerlijke zoete baksels.

Voor een springvorm van 22 cm heb je nodig:
2 eieren
15 dadels
2 rijpe bananen
125 ml crème fraiche
125 gram fijne polenta
75 gram speltmeel
1/2 el bakpoeder
100 gram amandelen grofgehakt
25 gram kokos voor garnering
1 vel bakpapier
kwastje om vorm in te vetten
boter

Bereiding: pureer de eieren samen met de dadels, bananen en de crème fraiche met een staafmixer tot een homogene massa. Schep er de polenta door, het speltmeel, bakpoeder en de helft van de amandelen. Klem het vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. Vet de bodem met bakpapier en de binnenkant van de rand in met boter. Stort het beslag in de vorm en strooi de andere 50 gram grof gehakte amandelen over het beslag. Laat het taartje afkoelen, en strooi er de kokos over ter garnering.
Bak het taartje in de oven op 175 graden in 40 minuten gaar.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.