Haloumi-repen met munt en oregano

Haloumi-repen met munt en oregano

Dit idee om deze haloumi-repen met munt en oregano te maken komt uit ‘Lekker Vegetarisch Koken’ van Ross Dobson. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven. Wij bereidden de pakketjes op de bbq, maar ze kunnen ook heel goed in de oven worden klaargemaakt.

Ik nam een lapje filodeeg per reep haloumi, maar je kunt ook heel goed met de helft van het lapje deeg toe. Kijk wat jij het lekkerst vindt. Wij houden wel van het knapperige van het deeg, dus deden wij een heel lapje.
Je kunt de pakketjes ook groter maken, snijd de haloumi dan overdwars door en snijd daarna niet in repen maar houd ze heel. Je houdt dan 125 g per persoon over, wij snijden de kaas dan bij tot 100 gram per persoon en bewaren de rest van de kaas voor een keer door een ander gerecht.
rol op dezelfde manier in het filodeeg en bereid het verder zoals hieronder omschreven.
Eet er een Griekse salade bij maar laat daarbij de feta achterwege, ook een tzatziki smaakt er heerlijk bij.

Filodeeg wat je over hebt kan heel goed weer terug in de vriezer, mits je wat je over hebt meteen weer terug in de plastic verpakking terugdoet.
Wel zal het daarna sneller breken, wat in bijvoorbeeld een gerecht als Spanakopita niet echt een groot probleem is.

nodig voor zes personen als onderdeel van een bbq:
1 pakje haloumi à 250 g (te koop in Turks/ Marrokkaanse winkels)
1 tl gedroogde oregano of neem een eetlepel verse oregano
1 eetlepel vers gehakte munt
6 lapjes filodeeg ontdooit (ik had deze verpakking)
olijfolie
(1 vel bakpapier indien je ze bereid in de oven)

bereiding voor de haloumirepen: haal de haloumi uit de verpakking. Dep droog en snijd met scherp mes overdwars door, en daarna in de lengte in drie stukken. Je hebt nu zes rechthoekige stukken.
Haal de ontdooide filodeeg uit de verpakking. Leg een lapje op een werkblad en kwast in met olijfolie. Leg een reep haloumi aan de onderkant van het deeg (zie foto) verdeel er oregano en munt over, klap de zijkanten eroverheen en rol op als een pakketje. Je kunt ook de helft van het deeglapje gebruiken, net wat je wilt, maar het wordt krokanter wanneer je het hele lapje gebruikt.
Leg ze tot gebruik op een bord en bestrijk ze nog wat in met olijfolie.
Dek af voor gebruik. Leg ze een kwartier op de bbq met als ondergrond speciale matjes voor de bbq, zodat ze niet aan het rooster blijven plakken. Ook heel handig bij onder andere gerechten die je bereid op de bbq.
Bereid je ze in de oven? Leg ze dan op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze knapperig en bruin in een kwartier.

Lekker met Griekse salade (zonder de feta) en tzatziki.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.