Deze heerlijke feta-pakketjes met tomaat en jalopeno’s zijn zo klaar en heerlijk op de bbq of bij de lunch met een knapperig volkoren broodje en overgoten met een puike olijfolie. Zoals ik bofte met zelf gebottelde olijfolie rechtstreeks uit het zonnige Kreta, meegenomen door mijn eveneens Griekenland-minnende vriendin, die deze prachtige fles olijfolie aan mij cadeau deed.
Feta is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, welke soms is aangevuld met geitenmelk. Er is ook feta op basis van koemelk te koop. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (dit kan ofwel water ofwel wei zijn), welke een periode van minimaal twee maanden in beslag neemt. Feta droogt snel uit wanneer hij uit de zoutoplossing wordt gehaald.
Ik serveerde er nog wat tomatensaus bij op die ik bij de bbq serveerde bij geroosterde kwarten aubergines.
Heerlijk met Griekse salade en stokbrood met tzatziki.
nodig voor vier personen:
1 pak feta à 200 g
2 rijpe trostomaten
6 schijfjes jalopeno’s
verse oregano of gedroogde
4 el goede extra vergine olijfolie
4 stukken aluminiumfolie
bereiding: snijd de feta overdwars door en daarna in de breedte in tweeën.
Leg op ieder velletje aluminiumfolie een plakje feta. Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze enkele seconden in kokend water. Spoel ze koud en pel ze. Knijp het zaad eruit en snijd de tomaten in blokjes. Doe in een kom, snijd de jalopeno-schijfjes in kleine stukjes en hussel erdoor heen samen met twee el olijfolie extra vergine en wat oregano.
Lepel de salsa over de feta. Vouw de pakketjes dicht en leg een kwartiertje op de bbq. Of plaats de feta op aluminiumfolie tien minuten onder de ovengrill. De pakketjes hierbij niet dicht vouwen.
Lekker met een Griekse salade, tzatziki en stokbrood, of als lunch met een knapperig broodje.