Gisteren maakte ik voor het eerst in mijn leven flamkuchen.
Het werd onderstaande flamkuchen met geitenkaas.
Het valt me op dat de verhoudingen voor het deeg in daarvoor geraadpleegde receptuur erg verschillen.
De een gebruikt geen gist, de ander 7 gram gist op 300 gram bloem weer een ander maar 4 gram.
Ook de hoeveelheid water varieert van 0,75 ml tot 210 ml, nogal verwarrend dus.
Ik maakte het deeg uiteindelijk met ongeveer 2 dl (200 ml) water, 300 gram bloem en 7 gram gist (is inhoud van een zakje)
Het beleg bestond uit crème fraiche, geitenkaas, spek en rode ui. De laatste vijf minuten bakte ik nog wat rucola mee.
De bodem was goed gelukt, maar ik vond hem veel te dik, in tegenstelling tot de flamkuchen die ik in eettentjes wel eens eet.
Ik ga de volgende keer minder deeg maken en dat heel dun uitrollen op een werkblad met bakpapier, deze plaats je daarna handig op een bakplaat.
Dan wordt de bodem krokanter, en is hij mooi dun, zoals het hoort.
Als hapje of lunch voor vier personen ruim genoeg, als hoofdgerecht zou ik er een lekker gevulde salade bij serveren (bijvoorbeeld een Griekse salade)
Voor de topping kun je het spek weglaten en er bijvoorbeeld wat pittige kaas over heen schaven. En er nog wat fijn gesneden rode paprika over doen, samen met wat aspergetips die je eerst even blancheert.
Ook erg lekker om pizza te maken
je hebt nodig voor flamkuchen voor vier personen (aangepaste hoeveelheid deeg):
250 g (spelt) bloem
150 ml lauwwarm water
4 g gist
3 el olijfolie
voor de topping:
150 ml crème fraiche
125 g zachte geitenkaas
2 rode uien in dunne halve ringen
125 g spekjes
2 handen rucola
bereiding deeg: Doe de bloem met de gist in een kom en vermeng het met je vingers. Maak een kuiltje en giet er al knedend het lauwwarme water en olie in en kneed er vanuit het midden tot een samenhangend deeg. Dit kun je ook doen met een mixer met deeghaken. Kneed het deeg minimaal 10 minuten door. Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1½-2 uur rijzen.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede werkblad welke je eerst licht instuift met bloem. Rol het deeg uit tot een heel dunne lap van 2 mm en plaats de bodem met bakpapier en al op de bakplaat. Verwarm de oven voor op 250 graden.
topping: bestrijk de bodem met de crème fraiche en verdeel er de ui, de geitenkaas in stukjes en de spekjes over.
Plaats de bakplaat in de oven en laat de flamkuchen twaalf minuten bakken in een oven van 250 graden.
Lekker met een goed gevulde gemengde (bijvoorbeeld Griekse)salade