Pizza, die maak je lekker zelf, de bodem maakte ik van speltbloem , helemaal niet moeilijk maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Ik maakte een lekker pittig tomatensausje voor op de bodem, belegde deze met geraspte Parmezaan, rode ui, kastanjechampignons en buffelmozzarella, erover ging nog wat lekker gekruide olijfolie extra vergine. Hij smaakte geweldig !!
De hoeveelheden van de bodem vonden wij nogal aan de maat, 1/5 minder van de ingrediënten voor de bodems vinden wij een strak plan. We gebruikten wel redelijk veel kaas, een bol mozzarella per persoon, dat is gewoon zo lekker.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand, hoe heter hoe beter, onze oven gaat tot 275 graden, de pizza’s moeten er dan tien minuten in, kan jouw oven 300 graden? Dan is de pizza klaar na circa 5/ 7 minuten.
!! Verwarm de oven ruim een half uur voor, het duurt even voor hij zijn hoogste temperatuur heeft bereikt, en de oven moet echt op zijn heetst zijn.
Ingredienten voor 2 grote pizza’s (wil je kleinere dan 1/5 van alles minder doen):
250 gram speltbloem
half zakje gedroogde gist (zakjes à 7 gram)
1 theelepel suiker
2 eetlepels (olijf)olie
1/2 tl zout
150 ml lauw water
voor de kruidenolie voor over de bodem en de rand:
3 el extra vergine olijfolie
1 tl oregano
1 geperste teen knoflook
snufje zout en peper
voor de omatensaus:
2 el olijfolie extra vergine
1 teen knoflook geperst
2 tl oregano
1 klein blikje tomatenpuree van goede kwaliteit (mutti ah)
1/4 blik tomatenpulp uit blik (mutti ah)
2 tl sambal oelek
1/2 dl water
voor de vulling:
75 g geraspte paranokaas
1/2 bakje kastanjechampignons in dunne plakjes
1 rode ui in halve ringen
1/3 rode puntpaprika in stukjes
2 bol buffelmozzarella
garnering: 1/2 zak rucola
Bereiding pizzabodem : los de gist en de suiker in 1 dl handwarm water op in een kommetje. laat het mengsel 10 minuten staan en roer het vervolgens tot een glad papje.
Doe de bloem met het zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en schenk de gistoplossing erin. Doe er de rest van het water en olie bij het gistmengsel en meng het geheel door elkaar. Kneed het vervolgens in ca. 10 minuten tot een elastisch deeg dat niet meer plakt.
Vorm van het deeg een bal en leg deze in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plaats een uurtje rijzen.
maak intussen de tomatensaus en de vulling: verwarm de olijfolie in een steelpannetje en laat de knoflook, de tomatenpuree en de oregano zachtjes twee minuten bakken. Doe er de tomatenpulp bij, de sambal en het water en laat zachtjes op een laag pitje garen. Vind je dat er nog wat water bij moet, schroom niet, maar de saus moet niet te dun worden.
verdere bereiding pizzabodem: verdeel het gerezen deeg in 2 gelijke porties. bestuif het werkblad met wat bloem,druk het deeg met de muis van de hand plat en rol het uit tot een dunne lap van circa 20 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat, maak de randen van het deeg iets dikker, zodat de vulling er niet af kan lopen. Wil je meerdere pizza’s bakken, doe dat dan in etappes, of bekleed een met bakpapier beklede bakplaat met al het deeg, in dat geval rol je het deeg uit tot een rechthoek wat erin past, en maakt de randen dikker, uiteraard moet je dan bovenstaande ingrediënten verdubbelen.
nu is het tijd de bodems te beleggen: bestrijk de bodems en de randen eerst met de kruidenolie met een kwastje. Verdeel met een lepel de tomatensaus over de bodem. Bestrooi met de paranokaas en beleg met de ui en de champignons. Verdeel er de buffelmozzerella over en plaats gedurende 10 minuten in een de voorverwarmde oven van 275 graden. De mozzarella zal lekker bubbelen wanneer je de pizza’s uit de oven haalt, en dan de geur, heerlijk !! Strooi er nog even ruim rucola over en smullen maar