Tiramisu is een typisch traditioneel Italiaans gerecht en betekent kort vertaald, ’trek me omhoog’ zou dat soms komen omdat het een nogal zwaar gerecht is, en mega-lekker? waardoor je er steevast teveel van eet en bijna niet meer uit de stoel kunt komen?
In ieder geval aten wij onderstaand recept met zeven man. Dat wil zeggen, met zijn tweetjes als onderdeel van een vijf-gangenmenu, de zondag erop met mijn zoon en schoondochter bij de koffie met erop lekker gezoete aardbeien. En koningsdag wanneer mijn jongste zoon langs komt krijgt hij het laatste stukje ( in Corona-tijd is het handiger niet iedereen tegelijk thuis te laten komen in verband met handhaving anderhalve meter afstand)
Wil je graag een lichtere tiramisu? dan heb ik hier wat recepten daarvan
Voor 6-7 porties
3 eidooiers
30 gram kristalsuiker
250 gram mascarpone
65 ml slagroom
8 el Marsala of Amaretto
150 ml espresso (afgekoeld)
1 pakken lange vingers
Cacaopoeder en/ of geraspte chocolade ter garnering
bereiding: klop de eidooiers met de suiker tot luchtig. Klop er dan de mascarpone erdoor. Klop de slagroom met de resterende suiker tot lobbig. Spatel de geslagen slagroom nu door het ei-mengsel.
Meng in een diep bord de koffie met de likeur, en doop hier stuk voor stuk de lange vingers in. Zorg dat ze voldoende van het koffiemengsel ‘opslurpen’, maar voorkom dat ze zo doordrenkt zijn dat ze uit elkaar vallen.
Bedek de bodem van een ruime ovenschaal met de lange vingers en bedek met de helft van het mascarponemengsel. Verdeel de rest van de koekjes erover en top met het resterende mengsel. Bestrooi met gezeefd cacaopoeder en/ of geraspte chocolade en laat twee uur onder vershoudfolie in de koelkast opstijven