Stroganoff komt uit de Russische keuken en bestaat uit een dikke saus van onder andere ui, zure room, mosterd en wodka. En is vernoemd naar de machtige Russische familie Stroganov. Er worden, volgens traditie, dunne repen kort gebakken biefstuk bij geserveerd.
Gaandeweg de tijd zijn er allerlei varianten op stroganoff ontstaan. Ik maakte onderstaande paddestoelen stroganoff zonder wodka en gebruikte onder andere meer gerookte en zoete paprikapoeder als anders.
We aten er volkoren bulgur en broccoli bij.
Voor meer stroganoff recepten klik hier
nodig voor twee personen:
2 el olijfolie
1 rode ui
1 rode peper zonder zaad
1 teen knoflook
250 g kastanjechampignons in schijfjes
peper & zout
2 el geritste tijm
70 g tomatenpuree
scheutje droge witte wijn
100 g crème fraiche
1 el gerookte paprikapoeder
1 el zoete paprikapoeder
voor erbij:
600 g broccoli
100 g bulgur
garnering:
gehakte rode peper
gehakte peterselie
bereiding: snipper de rode ui, en de rode peper en pers de knoflook uit.
Fruit dit samen zachtjes in een anti-aanbakpan in de olijfolie gedurende vijf minuten.
Voeg er de gesneden kastanje-champignons aan toe. Bak ze op vol vuur twee minuten mee en breng op smaak met peper & zout. Voeg er de tomatenpuree aan toe en bak mee samen met de tijm, gedurende twee minuten. Doe er dan de paprikapoeder en de crème fraiche bij en zoveel heet water tot er een dikke saus ontstaat. Laat nog enkele minuten zachtjes stoven en breng op smaak met peper en zout.
Lekker met zo’n 300 g kort gekookte broccoli inclusief stronk die je eerst schilt, en 50 g zilvervliesrijst per persoon of neem (volkoren) bulgur en garneer met gehakte peterselie en nog wat rode peper.