Compote van kweeperen met mousserende moscato

Compote van kweeperen met mousserende moscato

Van drie kilo kweeperen heb ik onderstaande compote van kweeperen met mousserende moscato gemaakt.
Ik heb vorig jaar voor het eerst kweeperen in mijn handen gehad en heb er toen dit gerecht met kip mee gemaakt. Deze week kwam een kennis van mij met vier kilo kweeperen bij wijze van verrassing. Ik heb van drie kilo deze heerlijke compote gemaakt. Omdat ik nog een fles mousserende zoete wijn had staan, heb ik deze gebruikt om de peren in te koken. Dat is erg lekker uitgevallen kan ik wel zeggen.
De eerlijkheid gebied mij te zeggen, dat het is dat kweeperen klaargemaakt zo lekker zijn, want het is een heel karwei om deze keiharde peren te schillen en te snijden. Daarbij is het zaak dat je je niet snijdt omdat je behoorlijk kracht moet zetten.
Maar wat ik al zei, het is al die moeite zeker dubbel en dwars waard.
Je kunt er trouwens ook hete bliksem van maken, dan doe je in plaats van appels, kweeperen compote door de aardappels, heerlijk met spekjes (of vegetarische speckjes van de vegetarische slager)

3 kg kweeperen
1 citroen het sap(om de peren zolang in te leggen)
4 dl mousserende moscato of andere zoete witte wijn
4 cm gember geschild
3 kaneelstokjes
200 g suiker (naar smaak)

bereiding: Vul eerst een grote pan voor de helft met water en doe er het sap bij van een citroen. Telkens wanneer je een peer geschild hebt, doe je de stukjes meteen in die pan om verkleuren tegen te gaan (kweeperen worden heel snel bruin). Dit gaat je niet helemaal lukken, maar het scheelt altijd. Schil de kweeperen en snijd ze rechtop staan door, en daarna nog een keer. Pas op, dit gaat heel moeilijk en zwaar, maar de beloning is straks een heerlijke zachte compote al kun je je dat nu nog absoluut niet voorstellen. De schuitjes die ontstaan snijd je nog een keer door. Het beste kun je de klokhuizen er dan met een mesje uitsnijden terwijl je de parten kweepeer plat op een werkblad hebt liggen. Ga zo met alle kweeperen te werk, tot dat karweitje geklaard is. Daarna wordt t leuker.

Giet de blokjes kweepeer af in een vergiet en doe terug in de grote pan. Voeg er de moscato toe samen met de gember, kaneel en de suiker.
Breng aan de kook, en laat 45 minuten zachtjes koken. Verwijder daarna de kaneelstokjes en stamp met een pureestamper de compote iets fijner.
Schep de compote in schone weck- en jampotten en vul ze tot de rand met de gloeiend hete compote. Schroef de deksels er goed , of klem de weckdeksels erop. Zet de potten een half uur op de kop op het aanrecht. Zet ze daarna weer overeind en laat verder afkoelen. Zet ze daarna op een koele plaats. Op deze manier zou deze compote minimaal drie maanden houdbaar moeten zijn.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.