Ik had nog nooit kweepeer gegeten, en maakte er deze krokant gebakken kip met Oosterse kweeperen mee.
Een mede-cursist van onze drie-maandelijkse kookworkshop, kwam met een kist vol kweeperen naar de kookstudio.
Wie wilde mocht meenemen.
Ik nam er bescheiden als ik ben, vier mee. Twee ervan heb ik verwerkt in dit heerlijke kipgerecht, de andere twee gaan in een zoete cake.
Het is ook heerlijk om kweepeercompote van kweepeer te maken.
Kweeperen zijn ongekookt erg hard, maar na twintig minuten koken al zacht. Houd in de gaten dat je ze niet tot moes kookt.
Ik maakte er onderstaande stoofschotel van krokant gebakken kip met Oosterse kweeperen mee:
Je hebt nodig voor twee personen:
voor de kip:
12 scharrel-Kippendijen met vel of 4 scharrel-kippenpoten
25 g roomboter
1 el olijfolie
1 geperste teen knoflook
1 el citroensap
1/2 geraspte ui
1/2 rode peper gehakt zonder zaad
1 tl vijf-kruidenpoeder
2 cm gemberwortel geraspt
zout
voor de saus:
2 kweeperen
1/2 citroen uitgeperst met water in ruime kom
2 el olijfolie
3 cm gemberwortel geraspt
2 tl kurkuma
1 ui gesnipperd
4 kardemompeulen gevijzeld zonder velletje
2 tenen knoflook geperst
1/2 rode peper zonder zaadjes gehakt
250 ml kippenbouillon
4 el bruine rietsuiker
1/2 el maizena aangelengd met water
fijn gehakte koriander
150 g (volkoren)couscous
(voor)bereiding kip: wrijf de kip in met een mengsel van de knoflook, citroensap, rode peper, ui, rode peper, gember en de vijf-kruidenpoeder.
Laat een half uur afgedekt marineren. Verhit in een koekenpan de boter en de olijfolie en bak de kippendijtjes of kippenpoten bruin en krokant op hoog vuur gedurende vijf minuten.
Zet de dijen of poten nu met deksel op de pan op een spaarbrander. En laat zachtjes stoven gedurende veertig minuten.
Terwijl de kip gaart, ga je verder met de kweeperen met saus.
bereiding kweeperen met saus: snijd de kweeperen in blokjes, en zet meteen in een ruime kom met water en citroensap om verkleuren te voorkomen.
Fruit de ui, knoflook, gember, rode peper, kurkuma, kardemom in de olijfolie. Samen met de uitgelekte blokjes kweepeer en de suiker op hoog vuur gedurende vijf minuten.
Blus af met de kippenbouillon en laat twintig minuten met deksel op de pan op laag vuur zachtjes stoven. De kweepeer moet niet tot moes koken Check na een kwartier of de blokjes al gaar zijn. Leng dan de maizena aan met water en bind de saus. Voeg zo nodig nog wat water toe. Breng op smaak met eventueel nog wat suiker, zout en peper.
verdere bereiding kip: haal de gare poten uit de pan en doe het bakvet met aangefruite marinade bij de kweeperensaus en roer door.
serveren: serveer met (volkoren)couscous die je maakt door de couscous in een kleine kom te doen en er tot een vingerdikte boven de couscous komend water op te gieten en met een velletje aluminiumfolie erop, twee minuten te laten staan.
serveer met 10 minuten vers gekookte sperziebonen en veel gehakte koriander