Deze Zweedse gehaktballetjes met dille-roomsaus en knolselderij-stamppot, is een heerlijk, op de Scandinavische keuken afgestemd gerecht. In de Scandinavische keuken wordt veel gewerkt met knollen en wortelen. Rode bieten en aardappels worden vaak vergezeld door dille. Zo als ook veel met zure room wordt gewerkt.
Om geheel in de Scandinavische sferen te blijven heb ik als topping verse rode bieten gebruikt. En deze daarvoor even in crème de balsamico gestoofd.
Om het gerecht minder bewerkelijk te maken heb ik kant en klare biologische kleine gehaktballetjes gekocht.
Maar wil je ze zelf maken? dan is daarvoor hier een recept. Meng dan nog wat verse gehakte kruiden door het gehakt, zoals: dille, peterselie en bieslook.
Vegetarisch? Neem gehacktballetjes van de Vegetarische slager
nodig voor vier personen:
Voor de knolselderij-stamppot:
1 kilo knolselderij
800 g kruimige aardappels
voor de Zweedse gehaktballetjes in dille-roomsaus:
16 kant en klare biologische gehaktballetjes (AH 12 in een pak)
2 el olijfolie
1 rode ui
150 g crème fraiche
3 volle el cranberrycompote (ah) of neem frambozenjam
1/2 verkruimelde kippenbouillontablet (à 1/2 liter)
50 ml water ongeveer (halve dl)
2 el vers gehakte dille
voor de rode bieten in balsamico-siroop:
500 g verse rode biet (koelvak) anders vaccuum verpakte nemen
2 el crème de balsamico
zout en peper
garnering: takjes verse dille
(voor)bereiding knolselderij-stamppot: schil en snijd de knolselderij in blokjes. Schil de aardappels en snijd in vieren. Breng de aardappels aan de kook, zet het vuur zacht en voeg er de knolselderij-blokjes aan toe. Laat dit 25 minuten koken. Intussen kun je beginnen aan de Zweedse gehaktballetjes.
bereiding Zweedse gehaktballetjes: verhit in een braadpan de olie en braad er de gehaktballetjes in aan tot bruin. Snipper de ui en voeg erbij. Doe het deksel op de pan en laat tien minuten braden op een laag vuurtje. Schep met een schuimspaan de balletjes uit de pan en leg ze even op een bord. Doe de crème fraiche er bij, de cranberry-compote, het water en de bouillonpoeder en roer glad. Voeg de gehaktballetjes er weer bij en warm in de saus nog vijf minuten mee op een laag vuur. Voeg er desnoods nog wat water aan toe wanneer de saus te dik is. De dille voeg je pas op het laatste moment toe aan de saus.
!! Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden
bereiding rode bieten met creme de balsamico: snijd de rode biet in mooie reepjes en doe ze in een pannetje. Doe er de crème de balsamico bij, en een beetje water en breng aan de kook. Laat vijf minuten koken en breng verder op smaak met zout en peper.
bereiding knolselderij-stamppot: giet de gare aardappels en knolselderij af, doe er de hete melk bij en de roomboter. Breng op smaak met zout en peper en stamp tot een stamppot.
serveren: schep de stamppot op de borden, daarover wat van de bietjes, daarover de gehaktballetjes met saus, en tot slot nog wat van de bietjes. Garneer met de dille