Kabeljauw met saffraan rozijnen en honing

Kabeljauw met saffraan, rozijnen en honing

Deze kabeljauw met saffraan, rozijnen en honing is een heerlijk gerecht met kruidencouscous.
De kabeljauw wordt ook wel het varken onder de vissen genoemd, dit omdat werkelijk alles van deze vis wordt gebruikt. Zowel de koppen, de viseieren (denk aan de Griekse tarama) de lever (levertraan), en de ingewanden die gebruikt worden als voedsel voor pelsdierfokkerijen. Kortom van kop tot staart wordt alles van de kabeljauw benut.

Kabeljauw is vrij neutraal van smaak, en heel goed te vervangen door een stevige witvis als zeewolf, schelvis of koolvis. Door de neutrale smaak ervan kun je kabeljauw in zowel Mediterrane gerechten, Oosterse gerechten, voor de Hollandse, en Franse keuken gebruiken. Ik maakte bij de Kabeljauw met saffraan, rozijnen en honing een zoetzure saus welke heerlijk was in combinatie met de kruidige couscous. Ik marineerde de vis in een kruidenmengsel van saffraan, kaneel en komijn.
Voor meer recepten met kabeljauw kijk hier.

nodig voor vier personen:

4 mooie moten kabeljauw (met huid) à 150 g
Voor de marinade:

1/2 tl kaneel
1/4 tl chilipoeder
1 buisje saffraanpoeder
2 el olijfolie
zout
1/2 tl komijnpoeder
1 vel aluminiumfolie

voor de zoetzure saus:

2 rode uien
4 el honing
4 el witte appel-azijn (of andere, maar wat je wilt, maar geen donkere balsamico)
120 g rozijnen

voor de groenten kruidige couscous:

2 el olijfolie
2 tenen knoflook
350 g bleekselderij
350 g wortel
1 rode ui
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl kaneel
chilipoeder naar smaak
2 el honing
1/ limoen sap
gehakte koriander

voor de couscous:

250 g couscous (volkoren)
aromat bij wijze van bouillonpoeder

Voor de garnering:

gehakte koriander
rode peper

(voor)bereiding kabeljauw: klop een sausje van de ingrediënten voor de marinade. Leg de kabeljauw in een kleine ovenschaal en smeer in met de marinade. Dek af en laat minimaal een half uur marineren.

(voor)bereiding groenten couscous: pers de knoflook en snijd de bleekselderij in dunne ringetjes, de wortel in kleine blokjes en snipper de ui. Verhit de olijfolie in een anti-wanbakpan en fruit de groenten samen met de ui en knoflook gedurende twintig minuten op matig heet vuur. Voeg er de laatste vijf minuten de komijnpoeder, kaneel, wat chilipoeder, honing en limoensap aan toe en stoof nog vijf minuten mee. Doe het vuur uit tot bereiding couscous.

!! Verwarm vier mooie borden voor in een oven van 80 graden

bereiding vis: verhit de olie in een anti-aanbakpan, en bak de vis afhankelijk van de dikte zo’n drie minuten per kant op half hoog vuur (de vis moet glazig blijven van binnen). Wanneer je de vis omdraait bak je de ui en rozijnen drie minuten mee. Schep de vis eruit en houd warm in aluminiumfolie.
Zet het vuur hoog en bak de ui en rozijnen verder zacht gedurende twee minuten. Blus af met de wijn-azijn en de honing en voeg er nog wat kaneel aan toe.
Leg er de vis in en laat nog twee minuten in de saus op laag vuur staan.

couscous: doe de couscous in een kom, giet er zoveel kokend water op dat het water een vingerdikte boven de couscous uitkomt. Leg er een vel aluminiumfolie op of een dekseltje en laat twee minuten wellen. Roer er wat aromat doorheen en voeg bij de groenten voor de couscous die je tot heet opwarmt.

serveren: verdeel de moten gebakken vis over de borden, verdeel er de zoetzure saus met rozijnen overheen. Schep er de kruidige couscous met groenten naast en garneer met rode peper en gehakte koriander.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.