Zuurkoolstamppot met Italiaanse gehaktballetjes en cranberry-compote

Deze stampot is super lekker en zomaar klaar. Cranberry’s laten zich makkelijk verwerken, zijn lekker als compôte bij blauwe kaas, maar ook zalig bij eendenborst en zoals ik hier heb gedaan, als saus bij gehaktballetjes met Italiaanse kruiden. Ik heb geen ei door het gehakt gedaan zodat het mooie compacte balletjes worden. Ook lekker met deze vegetarische balletjes

Je hebt nodig voor 4 personen:
Voor de stampot:
1 kilo kruimige aardappels geschild
500 gram zuurkool, afgespoeld en fijn gesneden
25 gram roomboter
1 dl hete melk

Voor de gehaktballetjes met Italiaanse kruiden:
400 gram biologisch rundergehakt
3 takjes dille fijn gehakt
3 takjes tijm geritst
1/2 tl oregano
zout en peper
25 gram roomboter

Voor de cranberry-compôte:
200 gram cranberry’s
60 gram bruine rietsuiker
1/2 dl water

Bereiding: zet de aardappels op en kook gaar in 25 minuten, wanneer de aardappels koken zet je de zuurkool op en laat deze 15 minuten koken. Maak onder tussen de gehaktballetjes door alles met elkaar te vermengen. Draai er 16 balletjes van en braad in de roomboter bruin. Intussen maak je de crarnberry-compôte door de cranberry’s samen met het water op te zetten en 15 minuten zachtjes te laten koken tot de cranberry’s stuk gaan en de saus dik wordt. Doe er nu de suiker bij en proef of het zoet genoeg is, zo niet, doe er dan nog wat bruine suiker bij. Doe na 15 minuten braadtijd de cranberry-compôte bij het bakvet van de gehaktballetjes, en roer het aanbaksel erdoor. Voeg er nog wat heet water aan toe tot een dikke saus. Giet de gare aardappels en zuurkool af en stamp er een stampot van samen met de hete melk en de roomboter.
Serveer de stampot met de gehaktballetjes met cranberry-saus, en leg er voor de garnering een takje dille op.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.