Deze stamppot is super lekker en zomaar klaar. Cranberry’s laten zich makkelijk verwerken, zijn lekker als compôte bij blauwe kaas, maar ook zalig bij eendenborst en zoals ik hier heb gedaan, als saus bij gehaktballetjes met Italiaanse kruiden. Ik heb geen ei door het gehakt gedaan zodat het mooie compacte balletjes worden. Ook lekker met deze vegetarische balletjes
Je hebt nodig voor 4 personen:
Voor de stamppot:
1 kilo kruimige aardappels geschild
500 gram zuurkool, afgespoeld en fijn gesneden
25 gram roomboter
1 dl hete melk
Voor de gehaktballetjes met Italiaanse kruiden:
400 gram biologisch rundergehakt
3 takjes dille fijn gehakt
3 takjes tijm geritst
1/2 tl oregano
zout en peper
25 gram roomboter
Voor de cranberry-compôte:
200 gram cranberry’s
60 gram bruine rietsuiker
1/2 dl water
Bereiding: zet de aardappels op en kook gaar in 25 minuten, wanneer de aardappels koken zet je de zuurkool op en laat deze 15 minuten koken. Maak onder tussen de gehaktballetjes door alles met elkaar te vermengen. Draai er 16 balletjes van en braad in de roomboter bruin. Intussen maak je de cranberry-compôte door de cranberry’s samen met het water op te zetten en 15 minuten zachtjes te laten koken tot de cranberry’s stuk gaan en de saus dik wordt. Doe er nu de suiker bij en proef of het zoet genoeg is, zo niet, doe er dan nog wat bruine suiker bij. Doe na 15 minuten braadtijd de cranberry-compôte bij het bakvet van de gehaktballetjes, en roer het aanbaksel erdoor. Voeg er nog wat heet water aan toe tot een dikke saus. Giet de gare aardappels en zuurkool af en stamp er een stamppot van samen met de hete melk en de roomboter.
Serveer de stamppot met de gehaktballetjes met cranberry-saus, en leg er voor de garnering een takje dille op.