Wij aten broodje ‘bal’ met kruidensaus en salade als lunch. Het bestaat uit een tijgerbolletje met lekker aangemaakte sla, balletjes van oa linzen, kastanjechampignons, en walnoten, met erbij een kruiden/ knoflooksaus.
Heb je nog een spannende date? Laat dan de knoflook in de saus achterwege.
Kijk voor meer lekkere lunchgerechten eens hier.
nodig voor vier personen:
Voor de balletjes:
400 g linzen met een bite (blik, AH)
2 el olijfolie
250 g kastanjechampignons
1 sjalot
1 teen knoflook
8 grote salieblaadjes
zout en peper
75 g walnoten
1 eidooier
3 el olijfolie
zout en peper
2 el bloem
voor het kruidensausje:
5 el Griekse yoghurt (2% vet)
1 el mayonaise
1 teen knoflook
1 flinke hand verse peterselie zonder steeltjes
peper en zout
voor de aangemaakte sla:
50 gram baby-leaf sla
1 el balsamico
2 el olijfolie extra vergine
1 tl honing
voor de tijgerbolletjes:
2 witte tijgerbolletjes
1/2 el olijfolie
(voor)bereiding vegetarische balletjes: laat de linzen uitlekken in een zeef en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Droog ze zo een kwartier op 160 graden in het midden van de oven.
Snijd en snipper intussen het sjalotje fijn, en snijd de kastanjechampignons in plakjes.
Fruit de sjalot in een anti-aanbakpan en pers er de knoflook boven uit. Voeg er na twee minuten de champignonplakjes aan toe en bak twee minuten mee op hoog vuur. Hak de salie fijn en doe er bij. Bak ook deze nog een minuut mee en breng op smaak met zout en peper.
Doe het gebakken champignon-mengsel in een keukenmachine samen met de gedroogde linzen, de walnoten en de eidooier, en maal fijn.
Lepel het gehakt in een kom en roer er twee lepels bloem door tot een stevige substantie. Doe er nog een lepel bloem bij wanneer je het niet stevig genoeg vindt.
Laat opstijven in de koelkast. Draai er een half uur later 16 balletjes van. Ga daarna verder met onderstaande handelingen.
bereiding kruidensaus: klop de Griekse yoghurt met de mayonaise, hak de peterselie fijn en roer erdoor. Hier pers je het teentje knoflook bovenuit. Breng het sausje op smaak met zout en peper.
bereiding balletjes: verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de gehaktballetjes al omschuddend bruin in zo’n tien minuten. Schep de sla luchtig met de dressing
bereiding broodjes: snijd de broodjes open en kwast in met wat olijfolie, leg met de snijkanten in een grillpan en grill er mooie bruine streepjes op. Doe dit met beide broodjes. Beleg de broodjes met de salade. Leg in ieder broodje een aantal gebakken vegetarische balletjes en schep er wat van de saus over.
Garneer met wat gehakte peterselie.