Broodje ‘bal’ met kruidensaus en salade

Heb je vanmiddag zin in een lekkere vegetarische lunch? Maak dan dit broodje bal, Een wit tijgerbolletje met lekker aangemaakte sla, zelfgemaakte balletjes, en kruidensaus.
Wil je niet het feestgedruis als muurbloempje doorbrengen, laat de knoflook dan achterwege.
Je kunt onderstaand recept ook gebruiken voor vegetarische burgers

Voor de balletjes
400 g linzen met een bite (blik, AH)
2 el olijfolie
250 g kastanjechampignons
1 sjalot
1 teen knoflook
8 grote salieblaadjes
zout en peper
75 g walnoten
1 eidooier
3 el olijfolie
zout en peper
2 el bloem

voor het kruidensausje:
5 el Griekse yoghurt (2% vet)
1 el mayonaise
1 teen knoflook
1 flinke hand verse peterselie zonder steeltjes
peper en zout

voor de aangemaakte sla:
50 gram baby-leaf sla
1 el balsamico
2 el olijfolie extra vergine
1 tl honing

2 witte tijgerbolletjes

(voor)bereiding vegetarische balletjes: laat de linzen uitlekken in een zeef en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Droog ze zo een kwartier op 160 graden in het midden van de oven.
Snij intussen het sjalotje fijn snipperen en de kastanjechampignons in plakjes.
Fruit de sjalot in een anti-aanbakpan en pers er de knoflook boven uit. Voeg er na twee minuten de champignonplakjes aan toe en bak twee minuten op hoog vuur. Hak de salie fijn en doe er bij. Bak nog een minuut mee en breng op smaak met zout en peper.
Doe het gebakken champignon-mengsel in een keukenmachine samen met de gedroogde linzen, de walnoten en de eidooier, en hak fijn.
Lepel het gehakt in een kom en roer er twee lepels bloem door tot een stevige substantie, doe er nog een lepel bloem bij wanneer je het niet stevig genoeg vindt.
Laat opstijven in de koelkast. Draai er een half uur later 16 balletjes van. Ga dan verder met onderstaande handelingen.

voor de kruidensaus:
Meng de Griekse yoghurt met de mayonaise, hak de peterselie fijn en voeg erbij. Hier pers je het teentje knoflook bovenuit. Breng het sausje op smaak met zout en peper.

bereiding: verhit de olie in een anti-aanbakpan en bak de gehaktballetjes al omschuddend bruin in zo’n tien minuten. Schep de sla luchtig met de dressing
Snijd de broodjes open en vul met de salade, doe in ieder broodje een aantal gebakken vegetarische balletjes en schep er wat van de saus over.
Garneer met wat gehakte peterselie.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*