Deze zuurkool op Hongaarse wijze is geheel vegan, en erg lekker in combinatie met de aardappels met olijfolie, zeezout en gehakte peterselie?
De zuurkool is makkelijk te maken en zeer vitaminerijk.
Wil je gewone spekjes gebruiken, dan kun je de vegan spekjes gerust vervangen.
Voor meer recepten met zuurkool kun je hier terecht.
voor de Hongaarse zuurkool:
voor 2 personen:
2 el olijfolie
250 g verse zuurkool
1 (rode) ui
1 teen knoflook
3 paprika’s (rood, geel of oranje)
1 tl gerookte paprikapoeder
1 el tomatenpuree
voor de gerookte spekjes:
2 el olijfolie
175 vegan spekjes (Vivera)
voor de aardappels
500 g iets vastkokende aardappels (bildstar)
2 el olijfolie extra vergine
zeezout
2 el fijngehakte peterselie
bereiding aardappels: schil de aardappels, snijd de grote exemplaren in vieren. Zet ze op met een flinke bodem water. Zodra de aardappels koken zet je het vuur laag, en start je met de Hongaarse zuurkool.
Laat de aardappels 25 minuten koken. Na de kooktijd giet je de aardappels af, voegt er de olijfolie aan toe en maalt er wat zeezout over.
bereiding Hongaarse zuurkool: snipper de ui fijn, snijd de paprika’s in stukjes, en pers de knoflook uit. Snijd ook de zuurkool wat fijner.
Verhit de olie in een anti-aanbakpan op halfhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook gedurende vijf minuten tot de ui zacht is. Voeg er de paprika aan toe en zet het vuur wat hoger. Bak dit zo’n vijf minuten. Doe er daarna de gerookte paprikapoeder bij en de lepel tomatenpuree en bak dit even mee gedurende een minuut.
Voeg er nu de zuurkool en een klein scheutje water aan toe en warm mee.
Intussen kun je de vegan spekjes gaan bereiden.
bereiding spekjes: verhit de olijfolie in een anti aanbakpan en bak op hoog vuur de spekjes tot iets bruin, gedurende tien minuten.
Roer de spekjes door de Hongaarse zuurkool.
serveren: zet twee borden even in de gootsteen met heet water om voor te verwarmen. Droog ze daarna af.
Verdeel de Hongaarse zuurkool over de borden met de aardappels ernaast.
Garneer met de fijn gehakte peterselie