We hebben niet altijd tijd om lang in de keuken te staan. Dan is deze zoete aardappelstamppot met snijbonen en gehaktballetjes met jus een makkelijk alternatief, en tegelijkertijd ook nog een heel gezonde maaltijd ook, met veel groenten.
Ok, ik beken, ik kook altijd zonder pakjes en zakjes, maar heb een zonde, en dat zijn de jusblokjes van Maggie. Net als dat ik bouillontabletten gebruik, gebruik ik ook justabletten, want die maken je jus echt lekkerder vinden wij, én ze zijn vegetarisch.
Maar dat is ook het enige kant en klare wat ik gebruik naast curry’s van Thai en boemboe’s.
Maar maak vooral de jus op je eigen manier.
Ben je nieuwsgierig geworden naar meer stamppotten, kijk dan eens hier.
(De ingredienten van deze justabletten zijn :
Ingrediënten: Zetmeel, zout, glucosestroop, palmolie, water, gistextract, kleurstof (karamel (E150c)), smaakversterkers (mononatrium glutamaat, dinatrium inosinaat en guanylaat) , tomaten , paprika, aroma’s , zonnebloemolie)
Nodig voor 4 personen:
750 g zoete aardappels
500 g kruimige aardappels
1 kilo snijbonen
20 g roomboter
zout en peper
16 kleine vegetarische of biologische rundergehaktballetjes (ah)
25 g roomboter om te bakken
2 el olijfolie
2 justabletten
bereiding:
Schil de aardappels en snijd in vier stukken. Snijd de snijbonen in dikke repen. Zet de aardappels op en breng aan de kook. Zet wanneer de aardappels koken de snijbonen op en laat tien minuten koken, giet ze af en zet het vuur eronder uit. Bak tussentijds de gehaktballetjes aan in de boter. Giet de aardappels af en gebruik het afgietsel voor de jus van de aardappels. Stamp de aardappels fijn met de gare snijbonen met het klontje boter. Door de zoete aardappels is de stamppot smeuïg en hoeft er melk aan toegevoegd te worden.
Haal de gehaktballetjes uit het vet en blus de jus af met het aardappelwater. Verkruimel er twee justabletten over, roer er goed doorheen met een spatel en maak daarmee de jus af.