Worteltjestaart met sinaasappel

Worteltjestaart met sinaasappel

Deze worteltjestaart met sinaasappel kreeg ik als dessert bij een heerlijk drie-gangenmenu bij mijn vriendin.
Zij heeft het recept uit een wel heel bijzonder boekje: ‘Kijkje in de keuken van Zanddonk’ (Deze wijk is gelegen in de stad Waalwijk, Noord Brabant) en is in 2009 samengesteld en geschreven door bewoners uit deze multi-culturele wijk.
Mijn vriendin woont in het vroegere huis van een van de auteurs uit dit boekje, welke het recept van de worteltjestaart aanbracht. Deze pompoensoep serveerde ze als voorgerecht

Het idee achter dit kookboekje als multi-culturele reis door ‘Zanddonk’, is ontstaan op aandringen van enthousiaste bezoekers aan de diverse pagodetenten. Deze werd op 1 november 2009 bemand door bewoners van deze wijk.  Bij de verschillende tenten konden mensen ruiken en proeven van de vele zelfgemaakte heerlijke gerechten.
Zo raakten ze met elkaar aan de praat over de verschillende (eet)gewoonten en achtergronden van de verschillende culturen. De auteurs met ieder hun eigen (familie)recept, schreven daar ook een persoonlijke noot bij. Door deze gezamenlijke uitwisseling van ervaringen en recepten ontstonden waardevolle nieuwe contacten. Tevens ontstond hieruit ‘het schrijverscollectief Zanddonk’ zoals ze zichzelf noemen.
Het boekje geeft een mooi beeld van de kleurrijke wijk ‘Zanddonk’

Eigen touch: ik deed in plaats van blanke amandelen, die was ik domweg vergeten te halen, 75 gram ongezouten noten. Erbij serveerde ik mascarpone geklopt met 4 el oranjebloesemwater, (welke je kunt kopen in Turks/ Marrokkaanse winkels) samen met 4 el honing.
Deze kun je ook als topping over de worteltaart smeren.

Ingrediënten:
75 g blanke amandelen of ongebrande noten
1 sinaasappel
300 g worteltjes
3 eieren
150 gram zachte boter of margarine
200 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel koekkruiden
175 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
poedersuiker
boter om in te vetten
theelepel bloem om te bestuiven

optioneel:
4 el oranjebloesemwater
250 ml mascarpone
4 el honing

bereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden. Maal in een keukenmachine de amandelen of andere noten fijn. Was de sinaasappel goed en rasp deze, maar zorg dat je het witte gedeelte niet meeneemt. Pers de sinaasappel uit.

Vet een bakvorm in met boter en bestrooi met de bloem. Maak de worteltjes schoon en rasp deze fijn. Splits de eieren.
Klop in een kom de basterdsuiker, de zachte boter, de sinaasappelrasp en koekkruiden in een minuut of vijf tot een romig mengsel. Klop er een voor een de dooiers door, samen met 3/4 van het sinaasappelsap. Schep het zelfrijzend bakmeel en bakmeel er in gedeelten door.

Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf. Schep er ook de gemalen amandelen en geraspte wortel luchtig door. Schep het eiwitmengsel luchtig door het beslag en schep het daarna in de bakvorm.
Zet de taart in het midden van de oven, en laat circa 45 minuten bakken. Daarna de temperatuur van de oven terugzetten naar 150 graden, en de taart nog 20 minuten laten bakken tot goudbruin.
Laat de taart daarna afkoelen. Plaats de taart op een rooster en bestrooi met poedersuiker. De sliertjes sinaasappel tussen keukenpapier droogdeppen en hiermee de taart verder garneren.

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.