Deze heerlijk verwarmende pittige pompoensoep at ik bij een lieve vriendin van mij. Het is onderdeel van een heerlijk menu, bestaande uit deze pompoensoep, kipcurry met rijst, een een bijzonder dessert met een bijzonder verhaal. Er zijn vele varianten op pompoensoep, waar er verscheidene hier te vinden zijn.
Er zijn ook vele soorten pompoenen, zowel voor decoratie als in gerechten. Vind je het leuk om er meer over te weten? kijk dan eens hier
Pompoenen zijn overigens zeer oude cultuurgewassen en vormen samen met kalebassen en komkommers een familie. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar voor onze jaartelling pompoenen verbouwd, dat is al heel lang geleden. In de 16e eeuw werd de pompoen voor het eerst in Europa geïntroduceerd, en konden wij in de slag met deze veelzijdige knollen. Wat heeft geresulteerd in vele lekkere recepten met pompoenen.
Je hebt nodig voor deze pittige soep:
1 grote flespompoen of vergelijkbaar, geschild gehalveerd en pitten verwijderd.
1 grote wortel geschrapt en in dunne plakjes
2 el plantaardige olie
1 grote ui, in dunne ringen
1 teentje knoflook geperst
1 tl fijngehakte gember
1/2 tl gemalen koriander
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl garam massala
9 dl groentenbouillon
zout en vers gemalen peper
crème fraiche voor garnering
gehakte bieslook voor garnering
Optioneel: voeg wat limoensap en 4 el mangochutney en een klein pakje kokosmelk aan de soep toe en pureer deze mee
Bereiding: snijd de pompoen minblokjes en doe ze met de wortel in de slowcooker. Verhit de olie in een niet al te grote pan. Voeg de uiringen, knoflook, gember en specerijen toe. Laat het onder af en toe roeren circa tien minuten pruttelen met deksel op de pan op laag vuur. Voeg de bouillon toe en laat het geheel twintig minuten koken.
Pureer de soep in een blender of met de staafmixer. Voeg zonodig nog wat peper en zout toe.
Garneer de soep met een dot crème fraiche en de bieslook