Deze witlofschotel met gerookte kip in kaassaus is heerlijk en echt comfortfood met koelere dagen. Heel lekker met een romige laag aardappelpuree met daarop een krokante laag in de vorm van beschuitkruim, geraspte kaas en flinters boter.
Het thuisfront is ook erg te spreken over deze heerlijke witlofschotel met gerookte kip in kaassaus.
Voor meer recepten met aardappelpuree kun je hier terecht.
nodig voor twee grote eters (zoals wij zijn)
voor de aardappelpuree:
600 g kruimige (roodschillige) aardappels
halfvolle melk
25 g boter
peper en zout
verse nootmuskaat
voor de witlof:
500 g witlof in dikke repen
25 g boter
30 g bloem
250 ml koude melk
125 g geraspte belegen kaas
125 g gerookte kip in reepjes
verse nootmuskaat
peper en zout
voor de paneerlaag:
1 beschuit fijn gestampt
25 g geraspte belegen kaas
flinters boter
bereiding aardappelpuree: schil de aardappels, snijd ze in vieren en zet ze op meteen flinke bodem water. Breng de aardappels aan de kook, en zet het vuur onder de aardappelen op zacht zodra ze koken, en kook ze in 25 minuten gaar. Zet tegelijkertijd de witlof op en maak de saus. Bereiding in de volgende alinea.
Giet daarna de gare aardappels af. Zet de pan terug op het vuur, doe er de boter bij met de melk en breng op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat. Stamp met de stamper fijn. Ga er even drie seconden met de mixer door. Nóóit met een staafmixer, dan wordt t stopverf.
De puree mag wat aan de dikke kant zijn, de witlof met kaassaus is ook nogal smeuïg.
bereiding witlof in kaassaus: kook de repen witlof in tien minuten gaar met een bodem water met wat zout. Giet af in een vergiet en laat al het vocht eruit lopen, daarna weer terug in de pan doen. Daarna ga je door met de saus, deze saus is wat aan de dikke kant, dit omdat hoe dan ook de witlof nog wat vocht verliest.
voor de kaassaus: smelt de boter in een steelpannetje, doe er de bloem bij en roer met een kleine garde tot roux. Dit moet even twee minuten al roerend garen. Die er in een keer de koude melk bij en roer op hoog vuur met een garde tot de saus bindt, je zult geen klontjes hebben.
(Koude vloeistof kan in een keer bij de roux, warme vloeistof scheutje voor scheutje)
Roer er de kaas door tot deze is gesmolten, en peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Warm er nu ook de gerookte kip door.
De kaassaus met kip roer je nu door de witlof.
voor de paneerlaag: schep de witlof met saus in een middelgrote ovenschaal.
Daarover gaat de aardappelpuree. Voor de paneerlaag strooi je eerst het beschuitkruim over de puree, daarna de kaas, en daarna wat kleine stukjes boter.
Zet de ovenschaal gedurende 25 minuten in een hete voorverwarmde oven van 200 graden