witlof met ham en kaassaus

Witlof met ham en kaassaus

Alhoewel ik vrijwel geen varkensvlees eet, maak ik wat deze ovenschotel van witlof met ham en kaassaus betreft daarop een uitzondering.
Ik gebruik ook niet veel, 100 gram voor twee personen en kies voor biologische ham hiervoor.
We eten het niet zo heel vaak, maar het is zo lekker ! Zeker in combinatie met aardappelpuree.
Wil je de schotel vegetarisch? Laat dan de ham weg of gebruik vegetarische ham. Ik gebruik best veel witlof, we zijn best grote eters (vooral ik) en ik ben gek op groenten.
Kijk voor meer recepten met witlof eens hier
Je hebt nodig voor deze witlof met ham en kaassaus

voor twee personen:
voor de witlof:
600 gram witlof (uiteinden verwijderd en over de lengte doorgesneden)
Iets zout
dikke bodem water

voor de kaassaus:
20 g boter
20 gram bloem
250 gram melk
150 gram geraspte belegen (30+ )kaas
nootmuskaat vers geraspt
gemalen peper en zout

voor de topping:
100 gram biologische ham of neem een vega versie in stukjes gesneden
50 gram geraspte (30 +) kaas

bereiding witlof: kook de witlof in twintig minuten gaar in water met wat zout, en laat uitlekken in een vergiet.

bereiding kaassaus: maak een roux van de boter en bloem; smelt de boter in een steelpannetje en voeg er de bloem aan toe. Roer met een kleine garde op matig vuur, zodat de roux gaart, gedurende twee minuten. Doe er in een keer de koude melk bij (scheutje voor scheutje bij hete melk, koude melk kan in een keer) en zet het vuur eronder hoog terwijl je met de kleine garde blijft roeren tot de saus begint te bubbelen en in te dikken.
Roer verder met een pollepel en schraap flink langs de randen van de pan al de roux mee.
Voeg er, wanneer de saus mooi is gebonden de geraspte kaas bij en laat deze erin smelten. Breng op smaak met peper, zout, en geraspte nootmuskaat,

verdere bereiding: leg de helften witlof in een ruime ovenschaal. Giet er de kaassaus overheen. Verdeel er de gesneden ham over en de geraspte kaas.
Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 200 graden gedurende 25 minuten.
Garneer de schotel met gehakte peterselie 🌿

Lekker bij aardappelpuree

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.