Wij hadden een godenmaal aan deze verse tonijn met verse kruiden op lauwwarme salade. Het voorafje kan ik niet verblaaien want dat is onderdeel van het kerstdiner voor Vegatopia. Hoofdgerecht was deze tonijn met kruidenmarinade op een lauw/warme salade van sperziebonen, sojabonen, geroosterde tomaatjes en rode puntpaprika en wakamé. Erbij een zachtgekookt ei gecombineerd met een flink stuk tonijn à 185 g per persoon, het was per slot van rekening een feestdag.
Kijk voor meer recepten met verse tonijn eens hier.
Voor deze verse tonijn met verse kruiden op lauwwarme salade heb je nodig:
voor twee personen:
2 moten verse tonijn à 175 g ongeveer
1/2 el korianderzaad
1/2 teen knoflook
1/2 tl zeezout
1/2 bosje verse koriander
1/2 bosje verse basilicum
2 el citroensap
1/2 gedroogd pepertje
vers gemalen zeezout en peper
voor de salade:
300 g sperziebonen afgehaald en gebroken
1 rode paprika in stukken
8/ 10 tomaatjes in tweeën
1 vel bakpapier
1 el olijfolie
175 g sojabonen (koeling AH)
1/2 bakje wakamé
2 el sushi-azijn
2 tl sesamolie
zeezout
1/4 bakje koriander de blaadjes
limoen
bereiding tonijn: maak in een vijzel de korianderzaadjes fijn het pepertje en de knoflook. Voeg er de kruiden aan toe met het citroensap en vijzel tot moes.
Wrijf er breide stukken tonijn mee in en laat in de koelkast marineren.
bereiding groenten: bak de tomaatjes en paprika 20 minuten in een oven van 160 graden. Kook de gebroken sperziebonen tien minuten en spoel koud. Hussel in een schaal de sperziebonen door de tomaatjes en paprika en de sojabonen met de sushi-azijn en sesamolie door elkaar.
Kook intussen twee eieren half zacht in zeven minuten, spoel koud onder de kraan.
bereiding tonijn: grill de tonijnmoten in een grillpan 11/2 minuten in een grillpan, bestrooi met wat zeezout.
serveren: verdeel de salade over twee borden, pel de eieren en snijd ze overdwars door. Leg ze op de salade. Snijd de tonijn in tweeën en leg op de salades.
bron: voor de marinade van de tonijn Jamie Olivier