Vegan pastei met jackfruit

Vegan pastei met jackfruit

Deze vegan pastei met jackfruit is zalig, en alhoewel ik zowel vlees, vis, vega of vegan eet vind ik vegan, mits goed bereid vaak niet van vega te onderscheiden.
Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom mensen er vaak zo’n argwanende blik bij trekken. Ik maak regelmatig mee dat vlees/ vis liefhebbers niet eens doorhebben dat ze vegan zitten te smullen, wat ik altijd erg vermakelijk vind. Vooral ook omdat ik van alle walletjes eet, maar gewoon wat bewuster wil leven. Dus hooguit twee keer in de week iets van kip soms rund (zo eens in de twee weken) en gemiddeld zo een keer in de week vis.
Maar pin me er niet op vast, het kan ook zomaar wat meer of minder zijn, maar net waar we zin in hebben.
Voor meer ragout recepten kun je hier terecht
Je hebt nodig voor deze overheerlijke vegan pastei met jackfruit:

voor twee personen:
150 g wortelen in schijfjes
1/2 venkel in stukjes
1/2 blik jackfruit à 400 gram ( ik had deze) in stukjes
30 g boter
1 gesnipperde rode ui
1 teen knoflook gehakt
30 g bloem
200 ml koud water
1/2 dl plantaardige room (of wat meer naar gelang de dikte van de saus)
150 g doperwten (diepvries, ik pak altijd de goedkoopste)
250 g kastanjechampignons in schijfjes
6 takjes tijm geritst
1/2 blokje groentebouillon verkruimeld
gemalen peper naar smaak
4 plakjes bladerdeeg (plantaardig, deze nam ik)
soja melk om bladerdeeg te bestrijken of indien niet vegan, losgeklopt ei
1 ovenschaal voor twee personen

bereiding: kook eerst de wortel samen met de venkel beetgaar in acht minuten, en spoel koud in een zeef.
Verhit de boter in een anti aanbakpan en fruit er de ui zachtjes in aan. Voeg er de schijfjes kastanjechampignons aan toe en de knoflook en zet het vuur onder de pan hoger. Verkruimel er het halve bouillonblokje boven, doe er de tijm bij en de bloem, en gaar de bloem al roerend op half hoog vuur samen met het paddestoelen mengsel (roux). Zet het vuur hoog en doe er in een keer het koude water bij. Breng het geheel met een houten lepel al roerend aan de kook tot er een gebonden saus ontstaat.
Warm de gekookte wortel en venkel op in de ragout op een laag pitje, en ga nu aan de slag met het bladerdeeg dakje.

bladerdeegdakje: bestrooi je werkblad met bloem. Leg de plakjes in een vierkant een halve cm overlappend met de plak zijde aan onderzijde op het bebloemde werkblad en druk op elkaar. Bestrooi de bovenkant ook met bloem en rol met deegroller iets uit.
Schep de ragout in de ovenschaal, leg de lap bladerdeeg op de schaal en snijd deze langs de rand weg. Prik het bladerdeeg op een aantal plaatsen in met een vork. Kwast voor een mooi bruin korstje in met soja melk (vegan) of met losgeklopt ei.
Van wat je aan deeg overhoudt, kun je nogmaals uitrollen en er figuurtjes uit steken voor op het bladerdeeg dakje. Kwast deze dan ook in met soja melk of ei.

verdere bereiding: plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 35 minuten.

Laat reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.