Deze Mexicaanse kip met tomatenrijst is toch wel de lekkerste versie tot nu toe.
Deze is hoe ik het de laatste tijd doe, het scheelt een hoop tijd, en is evengoed erg lekker. De tomatenrijst wordt ook op een heel simpele manier bereid maar is súper. Gerookte paprikapoeder is een heerlijk ingrediënt om te gebruiken.
Voor de marinade doe ik altijd de ingrediënten uit de losse pols, zoals hieronder beschreven is dus wel natte vingerwerk, maar volgens mij komt het aardig overeen. Ik zou zeggen proef wat je er van vindt. Er kan altijd nog iets extra naar smaak aan toegevoegd worden.
Kijk voor meer kiprecepten eens hier
Voor deze Mexicaanse kip met tomatenrijst heb je nodig:
voor vier personen:
voor de marinade kip en groenten:
3 volle el gerookte paprikapoeder
1/2 el milde paprikapoeder
1 mespunt chilipoeder (of meer naar smaak)
3 tenen knoflook geraspt
1 el gedroogde oregano
zeezout naar smaak gemalen
2 el rode wijn azijn
4 el olijfolie
voor de kip:
800 g kippendijen of 4 kippenpoten
voor de groenten:
2 rode paprika’s in stukjes gesneden zonder zaad
1 groene paprika in stukjes gesneden zonder zaad
1 gele of oranje paprika in stukjes gesneden zonder zaad
1 grote courgette in stukjes
voor de tomatenrijst:
300 g basmatirijst
1 tl zout
2 el olijfolie
2 el tomatenpuree
1/2 tl gerookte paprikapoeder
1 mespunt chilipoeder
voor de topping:
200 g feta
extra nodig:
1 vel bakpapier
bereiding geroosterde kip met groenten en feta: klop de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Gebruik 3/4 voor de kip. De rest voor de groenten.
Spreid het bakpapier over de bakplaat. Leg in het midden de kippen dijen of kippenpoten en wrijf in met 3/4 van de marinade.
Doe de groenten in een kom, en hussel er de rest van de marinade door.
Spreid de groenten daarna uit langs de kip delen en plaats de plaat 40 minuten in een voorverwarmde oven op hete lucht-stand 200/ 225 graden (die van ons moet op 225 graden, maar jij kent je oven)
Snijd de feta in kleine blokjes of verkruimel, en verdeel deze tien minuten voor het einde van de roostertijd over de groenten.
Plaats de bakplaat weer terug in de oven, en laat nog tien minuten roosteren.
Bereiding tomatenrijst (halverwege de roostertijd van de groenten met de kip) kook de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing met een theelepel zout. Giet af en laat goed uitlekken in zeef. Doe terug in de pan. En laat met deksel op de pan tien minuten staan. Bak intussen de tomatenpuree samen met de chilipoeder en gerookte paprikapoeder in een kleine braadpan in de olijfolie op laag vuur gedurende vijf minuten. Voeg er een klein scheutje water aan toe tot yoghurtdikte en warm nog even door. Roer vlak voordat de geroosterde kip met groenten klaar is, de rijst door de gefruite tomatenpuree en roer door op laag vuur.
serveren: verwarm vier borden in de gootsteen met heet water. Droog ze af en verdeel de kip en de groenten over de borden.
Schep er de tomatenrijst naast
Heerlijk met een rode Chianti